Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Uiterst vertrouwelijk

Achter de schermen van de Nederlandse geheime diensten

Paperback Nederlands 2024 9789021489636
10
Voormalig top 10Totaal 20 dagen
Voormalig top 100Totaal 22 dagen
Verkooppositie 3147Hoogste positie: 6
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog werden in Nederland geheime diensten opgericht. Ze verzamelden informatie over de dreiging die uitging van het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije. De rol en de zichtbaarheid van die inlichtingen- en veiligheidsdiensten is sindsdien geleidelijk gegroeid, bijvoorbeeld bij het tegengaan van economische of militaire spionage, het voorkomen van terroristische aanslagen en het beletten van buitenlandse inmenging in de Nederlandse samenleving.

Over de vroege jaren van de diensten is nog weinig bekend. Daarom is het van historisch belang dat de aivd onlangs een intern rapport over de Nederlandse geheime diensten in de periode 1912-1947 heeft vrijgegeven. Die geschiedenis is geschreven door een insider, M. de Meijer: zijn werkgever, de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst, wilde niet dat de verhalen uit die tijd verloren zouden gaan. De Meijer kon zich deels baseren op documenten die hij na de Duitse inval in zijn achtertuin had begraven. Het rapport geeft een zeldzame inkijk in de geschiedenis van de geheime diensten tot en met de Tweede Wereldoorlog.

In Uiterst vertrouwelijk gebruiken diverse experts de geschiedschrijving van De Meijer om te reflecteren op inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij werpen licht op de wereld die De Meijer beschrijft en verbinden die met huidige ontwikkelingen. Wat waren de vijandbeelden van Nederlanders? Hoe zijn de taken van geheime diensten veranderd? En hoe verhouden ze zich tot de democratische rechtsstaat? Dit boek laat zien hoe het eenvoudige documentatiewerk van enkele militairen uitgroeide tot professionele organisaties waar duizenden mensen werken.

Specificaties

ISBN13:9789021489636
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:288
Uitgever:Querido
Druk:1
Verschijningsdatum:23-4-2024
ISSN:
Jongbloed:Diversen

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Constant Hijzen

Constant Hijzen is als promovendus verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden.

Andere boeken door Constant Hijzen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Uiterst vertrouwelijk