Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Handboek Stress te lijf

De zes tegen stress

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2022 9789024446704
Direct te downloaden

Samenvatting

Minder stress, meer balans.

Een beetje stress hoort er in het leven gewoon bij. Het is zelfs gezond. Zonder stress geen prestaties, bijvoorbeeld. Maar af en toe een beetje stress kan zich ook ontwikkelen tot langdurige, ongezonde stress met misschien zelfs een burn-out als gevolg. Dan is het tijd om in te grijpen, maar hoe doe je dat?

Handboek Stress te Lijf geeft inzicht in wat stress is, hoe je het kunt aanpakken en, beter nog, voorkomen. Het bestaat uit twee delen. In het eerste deel van dit praktische handboek krijg je een beeld van de oorzaken en gevolgen van stress. Het tweede deel draait om de Zes tegen Stress, een inspirerende aanpak gebaseerd op zes factoren die je helpen om succesvol stress te lijf te gaan: persoonlijke ontwikkeling, bewegen, mindfulness, voeding, spelen en rusten.

Voor dit boek putte Jan Jaap niet alleen uit zijn ervaring vanuit zijn werk als stress en burn-outspecialist. Hij ging ook honderd dagen op studiereis naar Azië. Een ontdekkingstocht die onder andere voerde langs Japanse wetenschappers, Nepalese monniken en een gestresste mindfulnessmeester. Allemaal met ideeën over hoe de moderne mens beter met stress zou kunnen omgaan.

Handboek Stress te Lijf is bedoeld voor wie persoonlijk belangstelling heeft voor stress, maar ook voor professionals als coaches, psychologen, therapeuten en artsen die behoefte hebben aan een wetenschappelijk onderbouwd overzicht en aanpak voor hun cliënten.

Specificaties

ISBN13:9789024446704
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:240
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:27-1-2022
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Handboek stress te lijf - ‘Ook een handreiking aan professionele hulpverleners’
Teun van Aken | 7 november 2022
Stress hoort nu eenmaal bij het leven en is in zekere zin ook gezond. Zonder gezonde stress geen prestaties. Dit lees ik in de inleiding van ‘Handboek stress te lijf’ van Jan Jaap Verolme. Maar te veel stress is dat allemaal niet. Dan ontstaat ongezonde stress en tenslotte een burn-out. ‘Handboek Stress te Lijf’ gaat over het voorkomen van te veel stress en biedt ook een handreiking aan professionele hulpverleners.
Lees verder
recensie
Handboek Stress te lijf- ‘Staat voor de grijp in mijn boekenkast’
Judith Niekel-Sjoerds | 27 juni 2022
Stress kan je uitputten, maar niet alle stress is slecht. Dat is onder meer te lezen ‘Handboek Stress te lijf’ van Jan Jaap Verolme. Stress helpt je te overleven door je superalert te maken in crisissituaties en ondersteunt wat je wilt gaan doen: vluchten, vechten of verstijven. Maar ons brein geeft vaak ‘vals’ alarm. En de druk van het (werk)leven kan ons zelfs doen doorslaan waardoor ons lijf en geest overspannen kunnen raken. 
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (2)

interview
Er is geen massa mensen met een burn-out
Ander Opmeer 6 mei 2022 Adviseur, trainer en coach Jan Jaap Verolme schreef twee boeken over stress en burn-out. Je zou hem daarom bijna burn-outcoach noemen. Toch zegt hij: ‘zo vaak komt een burn-out helemaal niet voor.’ En wie wel er wel echt een heeft, moet niet naar hem stappen, maar naar de ggz. Een gesprek over de misvattingen over burn-outs, de belangrijke rol van preventie, en waarom iedereen eens een klooster in zou moeten.
preview
Handboek Stress te lijf - Inclusief de zes tegen stress
Jan Jaap Verolme 31 januari 2022 Thuiswerken, ziekte, de ene na de andere lockdown: wie zou er niet gestrest van raken? Af en toe stress kan constructief zijn maar langdurige stress is ronduit ongezond, aldus stressexpert Jan Jaap Verolme. Hij schreef daarom het 'Handboek Stress te Lijf': een reddingsboei voor iedereen die kampt met ongezonde stress en er nú wat aan wil doen.

Over Jan Jaap Verolme

Jan Jaap Verolme is expert op het gebied van stress en burn-out. Hij maakt mensen en organisaties bewust van de oorzaken en gevolgen van stress en hoe je het kunt voorkomen. Recent schreef hij samen met Wilmar Schaufeli de 'Burn-out Bubbel', het eerste kritische overzichtswerk van burn-out in Nederland.

Andere boeken door Jan Jaap Verolme

Inhoudsopgave

Voorwoord

Inleiding
Wat is de definitie van stress eigenlijk? Welke soorten stress zijn er? Wat is het verschil tussen gezonde en ongezonde stress?

DEEL 1 – STRESS IN BEELD

1. Stress in je lijf
Stress is in principe gezond, het houdt je zelfs in leven. Wat gebeurt er biologisch met je bij spannende situaties?

2. Stress in je hoofd
Veel van de spanning van de moderne mens wordt veroorzaakt door ons complexe leven. Over de rol van prikkels en persoonlijkheid.

3. Stress en de ander
Ook sociale factoren spelen een belangrijke rol bij je weerbaarheid tegen stress. Wat is het belang van verbinding?

4. Oorzaken van stress
Welke oorzaken (stressoren) staan aan de wieg van je chronische stress?

5. Gevolgen van stress
Wat kunnen zowel de lichamelijke als psychische gevolgen zijn bij chronische stress? Hoe zit het met burn-out?

6. Test je stress
Hoe kun je jezelf testen? Zijn testen betrouwbaar?

7. Eerste hulp bij stress
Wie kan je helpen als het allemaal wat te veel wordt en wat kun je verwachten? Van huisarts tot psycholoog.

DEEL 2 – DE ZES TEGEN STRESS

Inleiding
Weerbaarheid is het sleutelwoord als het gaat om de aanpak van chronische stress. Wat is het eigenlijk en hoe vergroot je die?

1. Persoonlijk ontwikkelen
Na onze studietijd gaat onze persoonlijke ontwikkeling soms op een laag pitje. Toch is het een van de belangrijkste wapens tegen stress.

2. Mindfulness
Mindfulness is populair. Wat is het nu precies en hoe past het in de zes-tegen-stress-aanpak?

3. Bewegen
Je hoeft echt niet vijf keer per week naar de sportschool, maar bewegen is wel heel erg belangrijk.

4. Rusten
Geef je lichaam en brein de rustmomenten die ze nodig hebben. Van slaap tot een opgeruimd huis.

5. Voeding
Wat is de invloed van je eetpatroon op hoe je je voelt? En wist je dat je twéé breinen hebt?

6. Spelen
Doe niet zo kinderachtig, wordt tegen speelse mensen gezegd. Maar spelen is een belangrijke manier om stress te reduceren.

Bijlage: Aan de slag!
Hoe kun je dit boek in de praktijk gebruiken om stress te lijf te gaan?

Dankwoord
Over de auteur
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Handboek Stress te lijf