Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Technologie twijfelt ook

Dertien dilemma’s over innovatie en ethiek

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789464014884
Direct te downloaden

Samenvatting

Wetenschappelijke vooruitgang en technologische innovaties scheppen steeds meer welzijn en welvaart. Slimme stofzuigers en zelflerende grasmaaiers maken ons leven lichter en leuker. Fitbits en wearables meten onze gezondheid en intelligente pillen kunnen onze levensverwachting gevoelig verhogen. In onze connected society wijst onze smartphone ons de weg naar het beste restaurant, de kortste route en het beste boek.

Binnenkort ontzorgt de zelfrijdende wagen ons van stuurloosheid, filefrustraties en de tergende zoektocht naar parkeerplaatsen. Artificiële intelligentie kan dan weer een hefboom plaatsen op het vermogen van ons beperkte brein. En dankzij de kracht van big data liggen verbluffende doorbraken in de geneeskunde, gezondheidszorg, maar ook ons werk en onze vrije tijd binnen handbereik.

Maar wat met de schaduwzijde? Moet de zelfrijdende wagen kiezen tussen het beschermen van de passagier of het aanrijden van een kind? Mag een robot op mijn kinderen passen? Zijn al die zelflerende machines een dankbaar instrument van efficiëntie of eerder een bedreiging op de arbeidsmarkt? En waar ligt de grens tussen big data en Big Brother? Dit boek stelt die vragen onverbloemd en met open vizier. Het benoemt de ethische dilemma’s van innovatie en komt tot de conclusie dat ook technologie soms twijfelt.

Specificaties

ISBN13:9789464014884
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:608
Uitgever:Pelckmans
Verschijningsdatum:20-10-2023
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (2)

achtergrond
Uit de boeken - De gevolgen van tech
Bertrand Weegenaar 13 mei 2024 We geloven graag in de goede bedoelingen van techneuten, omarmen de laatste gadgets en sinds ruim een jaar de ‘zegeningen’ van Generatieve AI. Helpt technologie ons bij de klimaatproblemen? Er zijn optimisten die een schat aan mooie voorbeelden geven, en er zijn critici die je aan het denken kunnen zetten. We gaan kijken naar de mogelijke gevolgen van technologische vooruitgang.
preview
Technologie twijfelt ook - Dertien dilemma’s over innovatie en ethiek
Filip Van den Abeele 23 oktober 2023 Technologie is een ladder waarmee wij hoogte winnen. Maar ze werpt soms haar schaduw vooruit, wat ons dwingt om na te denken over de mens die we zijn en de maatschappij die we wensen. Daarom schreef ik ‘Technologie Twijfelt Ook’, een boek dat dertien dilemma’s over innovatie en ethiek belicht.

Over Filip Van den Abeele

Filip Van den Abeele is wetenschapper, ingenieur en ondernemer. Hij was jarenlang chef Wetenschap bij de VRT voor programma’s als De laatste show en Ook getest op mensen. Als veelgevraagd keynotespreker over onder meer Industrie 4.0, big data en artificiële intelligentie is hij een warmbloedig ambassadeur van Science, Technology, Engineering & Mathematics (STEM).

Andere boeken door Filip Van den Abeele

Inhoudsopgave

Ten geleide
Inleiding: boeiende tijden

1. De zelfrijdende auto: wie stuurt het geweten?
2. Big data of big brother?
3. Artificiële intelligentie: het einde van het mensdom?
4. DNA: de maakbaarheid van de wens?
5. E-health: ‘an app a day keeps the doctor away’
6. Rise of the robots: wie laat wie nu uit?
7. Zorgrobots: zorgzaam of bot?
8. Schuld en boete: rechter-muisknop?
9. E-ducatie: machine leert mens
10. Klimaatverandering: de tragiek van ons onvermogen?
11. Energietransitie: een kans om te herbronnen?
12. Mens of machine? Olympia wordt Olymp-AI
13. Smart farming: hongeren naar meer?

Conclusie: bijzonder boeiende tijden
Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Technologie twijfelt ook