Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Boekenlijst

Longlist Managementboek van het Jaar 2022

De jury heeft gekozen. Van alle managementboeken die zij lazen staan er nu 48 op de longlist. Uiteenlopende titels die allemaal kans maken Managementboek van Jaar 2022 te worden. Hieronder vindt u de complete lijst, voorzien van de overweging van de jury.

Managementboek Redactie | 1 februari 2022

Juryvoorzitter Patrick Davidson over deze longlist: ‘Goede boeken helpen mensen – en daarmee vaak ook hun teams en organisaties - om te leren van trends, ontwikkelingen en nieuwe inzichten. En vaak ook nog om dat handen en voeten te geven. En soms is een boek vooral een pleidooi voor radicale verandering. Denk aan de winnaar van vorig jaar, Fantoomgroei, dat boek is zelfs de basis voor een televisieserie (Scheefgroei). Boeken kunnen dus impact hebben, zo willen we als jury maar zeggen.’ Wilt u het verloop van de verkiezing tot Managementboek van het Jaar 2022 blijven volgen? Op 8 maart volgt de shortlist en op 21 april wordt de winnaar door de jury bekend gemaakt tijdens het Managementboekengala.

Wil Derkse

Benedictijnse stuurmanskunst

Dit boek zet je aan het denken over je houding en motivatie als leidinggevende. Hoe dat je handelen beïnvloedt. Het beoogde doel is dienstbaarheid naar de gemeenschap in plaats van het streven naar persoonlijk succes. Zeker in deze tijd, waarin zingeving wordt gezocht, een mooi en waardevol boek.

Leen Schaap

Brand in Amsterdam

Indringend boek over een verwaarloosde organisatie - Brandweer Amsterdam - en welke factoren dit in stand houden. Diverse gevolgen hiervan komen uitgebreid aan bod. Hoe je omgaat met destructief medewerkschap komt goed uit de verf. Het boek is goed geschreven. 

James Veenhoff, Martijn Pater

Collaborate or Die

Een mooie en verrassend praktische uitgave die hoop biedt. Het boek is een vurig pleidooi voor samenwerking in het 'Decennium van de daadkracht'.

Jobbeke de Jong

Competente mensen - Incompetente teams

Goed onderbouwd boek over teams, teamdynamiek en teamontwikkeling. Vanuit de systeemleer biedt De Jong interessante inzichten en praktische oplossingen voor niet-functionerende teams. Daar waar het misloopt, is de interventie op systeemniveau vereist - het ligt niet aan de competenties van de individuen.

Mirjam Coret, Michiel Grünwald

Complexiteit managen

Een vraag waar veel leiders mee worstelen: hoe manage ik de groeiende complexiteit? Coret en Grünwald beantwoorden deze actuele vraag op heldere wijze: geen KPI's en lineaire processen maar vanuit bedoeling en waarden.

Marcel van Wiggen, Gerard Vriens, Frits Galle

De cultuurladder

Een praktisch boek over hoe je de gewenste cultuur bepaalt die bij de fase van een organisatie past, en de stappen die je kunt nemen om leiders, teams en organisaties naar de gewenste cultuur te ontwikkelen. De tools zijn goed bruikbaar, en het boek is vlot geschreven. Een aanrader voor wie aan de slag wil gaan met cultuurverandering.

Annemarie Mars

De functie van frictie

Knap geschreven en goed doordacht boek over hoe je in de interactie met anderen de verandering vooruit kunt helpen of tegen kunt werken. De auteur hanteert een overzichtelijk model over veranderen. Zet de lezer aan tot de rol van veranderaar.

Kauthar Bouchallikht, Zoë Papaikonomou

De inclusiemarathon

In dit boek is er zowel aandacht voor inclusiviteit als voor diversiteit en gelijkwaardigheid. Goede uitleg aan de hand van interviews die gestructureerd worden samengevat. Verder is de invalshoek voor een aanpak vanuit de samenleving via de medewerker naar de inclusiviteitsprofessional zeer verhelderend. 

Chantal Schinkels

De IT girl - Hoe overleef je een door mannen gedomineerde werkvloer?

What you see is what you get: een vurig verhaal uit de praktijk van een debuterend auteur die een volgende generatie wil helpen. Het boek staat vol concrete tips over hoe mannen zich naar vrouwen gedragen en wat je kunt doen om er zelf je mannetje in te staan. Niet alleen relevant voor IT'ers, maar voor alle vrouwen die in sterk mannelijke omgevingen werken.

Stijn Bronzwaer, Merijn Rengers, Joris Kooiman

De Machine

Een spannend en lekker leesbaar verslag van de doorbraak van een bedrijf dat vele huishoudens binnen wist te dringen. Tijdens het lezen moesten we logischerwijs denken aan het werk van Jeroen Smit (onder andere Unilever, ABN AMRO) en Amerikaanse journalisten, zoals Brad Stone (Amazon) en Sarah Frier (Instagram). Dit smaakt naar meer.

Anne Kloosterboer

De notenkraker

Zeer praktisch ingestoken boek over 50 problemen bij verandermanagment en hoe ze aan te pakken, voorzien van veel praktijkvoorbeelden. To the point geschreven en daardoor zeer begrijpelijk voor mensen die te maken krijgen met veranderingen.

Boukje Keijzer

De regels en de rek

De maatschappelijke noodzaak van dit boek is er gelet op het grote aantal regels bij de overheid zeker. Daarmee is het een enorm actueel boek dat ook nog eens heel eerlijk is geschreven. Auteur Boukje Keijzer biedt verder concrete oplossingen om de regeldruk te verminderen.

Jan Beyne, Sara Vermeulen

De weg naar duurzaam ondernemen

Volledige en integrale aanpak van duurzaam ondernemen, geschikt voor grote en kleine bedrijven en organisaties. Duurzaamheid wordt vanuit alle invalshoeken bekeken. Het is intelligent geschreven en bevat naar ons idee de essentie van duurzaam ondernemen en hoe je daarmee aan de slag kunt. 

Erik Aerts, Katrien Wuytack, Koen Damman,

Decathlon, ons verhaal

Verhaal over een veranderingstraject bij Decathlon, geschreven aan de hand van de verhalen van de medewerkers zelf. Het geeft daardoor een compleet beeld van wat er komt kijken bij een veranderingstraject als dat van binnenuit wordt opgestart. Bottom up in plaats van top down veranderen. Het eerlijke en oprechte verhaal overtuigt mede daardoor.

Simon Koolstra, Belle de Veer, Tijmen Veltman

Dit is kunstmatige intelligentie

Goed leesbaar boek over alle aspecten van Kunstmatige Intelligentie en de gevolgen ervan in de samenleving en op de werkvloer. Aanrader voor iedereen die gedegen basiskennis op dit gebied zoekt. 

Kim Spinder

Eerste hulp bij hybride werken

Een handig, compact en praktisch boek om het hybride werken in de praktijk te brengen. Het boek nodigt uit tot experimenteren en bevat vele zinnige opdrachten.

Rob van Es

Ethiek: emoties & argumenten

Inhoudelijk sterk, maar wel academisch en zeer gedetailleerd uitgewerkt aan de hand van het drie-fasen model. Het wordt interessant wanneer auteur Rob van Es het geheel in de praktijk brengt, aan de hand van de film ’12 Angry Men’, van regisseur Sidney Lumet. 

Robert Vos

Fiftyfifty

De ondertitel geeft het aan: dit is een stappenplan voor het bevorderen van de doorstroom van vrouwen naar de top. Dat stappenplan zou er volgens de auteur toe moeten leiden dat in vijf jaar vrouwen in de top 50 procent zou moeten uitmaken. Het thema is erg actueel. 

Julie Linthorst, André de Waal

Futurize!

Een praktisch boek waarin de lezer aan de slag kan met de basis die de auteurs bieden. Inzicht in megatrends en disruptors. En hoe je daarmee om kunt gaan. Goed in detail beschreven. 

Leonie van Mierlo

Gelijkspel wint

Praktisch en leesbaar boek over zeer actueel thema van diversiteit en inclusie in organisaties. Met inspirerende voorbeeldbedrijven en verhalen van bekende 'changemakers' die de weg wijzen naar een nieuwe balans op de werkvloer. 

Juri Hoedemakers

Gezocht: Hofnar

Orginele insteek om de rol van hofnar te kiezen als reflectiemodel van leidinggeven. Het gedachtegoed van de auteur is degelijk onderbouwd. 

Karin Derksen

Goed teamwerk

Samenwerken in teams is toe aan nieuwe inzichten. Dit boek Goed teamwerk is daarin heel nuttig. Vooral voor mensen die leiding geven aan teams.

Joris Janssen, Daan Dohmen, Richard Bergmans,

Green on - De leukste en meest productieve manier van werken

Vlot geschreven, toegankelijk en met een inspirerende boodschap: 'mensen boven processen'. Dit is zeker geen typisch managementboek maar wel een boek waar veel managers en leidinggevenden veel plezier en nut aan zullen beleven.

Caroline Koetsenruijter

Het Agressieparadijs

Een belangrijk thema in deze bijzondere tijd waarin veel mensen een nog korter lontje lijken te hebben. Met dit boek kan agressie op het werk besproken worden. En aangepakt. Veiligheid op het werk is een basisvoorwaarde natuurlijk.

Kilian Wawoe

Het Corporate Brein

Na twee jaar gekenmerkt door periodes van lockdown - en daardoor versneld invoeren van hybride werken - worstelen veel organisaties met de vraag: 'als we terug naar kantoor gaan, wat voegt dat nog toe?' Wawoe benutte de eerste lockdown om over dit soort vragen na te denken, deed onderzoek en met dit boek bundelt hij zijn inzichten en enkele bekende en minder bekende modellen tot een leesbaar boek.

Frank Peters

Het juiste doen als niemand kijkt

Een zeer actueel boek over de praktische kant van integriteit, onderbouwd met filosofische en zelfs bijbelse inzichten. Waar moet je alert op zijn? Welke blinde vlekken dreigen? Niet alleen voor Bekende Nederlanders, maar ook expliciet voor managers. 

Matthijs Steeneveld, Annemieke Mintjes, Martha Buning

Hybride bijeenkomsten

Een handig en praktisch boek gezien de huidige ontwikkelingen i.e. online en hybride samenwerken. Interessant en leerzaam zijn de diverse werkvormen toepasbaar voor online en hybride contact. 

Michiel de Vries

Klaar voor de toekomst. Ontwerp een effectieve strategie in 6 stappen

Inzichtelijk boek over implementatie van de strategische CUBE; een praktische aanpak in zes stappen om een bedrijfsstrategie te ontwikkelen. De toegepaste theorieën zijn niet niet maar wel goed onderbouwd. De praktische voorbeelden zijn verhelderend. 

Donatus Thöne, Jan de Vuijst, Stance Rijpma

Leiderschap in beeld

Prachtige en vrolijk makende vormgeving met korte strips en toegankelijk taalgebruik. Mede daarom een aanrader voor mensen die zeggen dat ze niet van lezen houden of mensen met dyslexie die meer willen leren over management en strategie. 

Math de Vaan

Machiavelli op de werkvloer

Dit boek lazen we met plezier. Goed geschreven en met een praktisch deel in elk hoofdstuk (met een heldere opbouw: basis, dieper graven, etc.). Wel hopen we dat de lezer er een positieve twist aan geeft zodat het boek positieve impact heeft. Politiek begrijpen om positieve impact te maken juichen we toe. Politieke spelletjes spelen niet.

Mike van Rijswijk

Mensen worden robots, robots worden mensen

Een prachtige uitgave die veel mensen een goed overzicht kan bieden van de technologische ontwikkelingen die in sneltreinvaart plaatsvinden. Met de kennis die je opdoet na het lezen van dit boek kun je gericht aan de slag met technologie. En we raden je aan om dat snel te doen want de ontwikkelingen gaan heel snel.

Hermina Van Coillie, Anja Van den Broeck

Motiveren zonder controleren

Een belangrijk onderwerp (motiveren van mensen) met als uitgangspunt een theorie die veel lezers bekend voorkomt maar die ze wellicht niet bij naam kennen. De Belgische auteurs nemen namelijk de Zelfdeterminatietheorie van Deci & Ryan, waar de Amerikaan Daniel Pink furore mee maakte in zijn boek Drive (en een TED-Talk die veel mensen hebben gezien), als vertrekpunt voor 'motiveren zonder controleren'. Het levert een boek op waar veel aandacht aan is besteed. En waar lezers mee aan de slag kunnen.

Justin Jansen, Tom Mom

Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen

Een goed geschreven boek dat niet veel nieuws biedt maar er toch uitspringt vanwege de aansprekende voorbeeldbedrijven. De vijf stappen zijn helder en goed toegelicht, waardoor je er direct mee aan de slag kunt. 

Alice Vlottes

Narcisme in organisaties

In Narcisme in organisaties beschrijft Alice Vlottes hoe om te gaan met narcistische managers. Dit doet ze aan de hand van citaten van de geïnterviewde ervaringsdeskundigen en met veel tips en adviezen. Een interessant, toegankelijk en goed leesbaar boek over een emotioneel thema. Competenties van een narcistisch manager komen het best tot zijn/haar recht in startende ondernemingen, als crisismanager of als reorganisatiemanager. Kortom in kortdurende projecten. 

Reinout Van Zandycke, Ciska Wybo

Nudging & Overtuigen

Een helder boek met een praktische en goede structuur. Mede daardoor zeer overzichtelijk. Het boek ligt verder in het verlengde van Invloed van Cialdini en Online Invloed van Wouters en Groen. Het bevat een goede onderbouwing van de technieken die worden gebruikt. Na het lezen bekijk je elke website met andere ogen.

Marilieke Engbers

Onder commissarissen

Interessant en leerzaam boek. Afwisseling tussen de casus en de verklarende tekst is leerzaam. De casus is goed onderbouwd. De beschreven dynamiek, 'het ongezegde', komt echt niet alleen in de bestuurskamer voor maar in alle managementteams. Breder toepasbaar dan de titel doet vermoeden. 

Jürgen Tanghe

Onweerstaanbaar by design

Volledige, duidelijke en zeer interessante kijk in de keuken van hoe producten en diensten worden ontworpen. Interessante materie en goed onderbouwd. Goede structuur en mooi vormgegeven.

Danielle Braun

Patronen

Danielle Braun levert opnieuw een mooie uitgave af. Het boek helpt de lezer om gedrag en cultuur te begrijpen en in kaart te brengen. Ongrijpbaar? Welnee, de lezer kan nu gericht gaan speuren naar patronen in zijn/haar omgeving, op werk en thuis.

Daniella van Well-Stam, Fianne Lindenaar

Professioneel risicomanagement bij projecten

De titel dekt de lading. Belangrijke inzichten voor het welslagen van projecten. Aangepast aan de huidige tijd waarin gedrag en cultuur als factoren minstens zo belangrijk zijn als de traditionele factoren van methoden en systemen. 

Jaap Peters

Rijnlands organiseren

Hierin wordt de vinger op de zere plek gelegd. Managers zeggen te willen overschakelen van command & control naar vakmanschap, zelfsturing en de menselijke maat. Maar ze doen het niet. Aan de hand van aansprekende voorbeeldbedrijven en een praktisch Rijnlands Canvas wijzen Jaap Peters (van de bestseller De Intensieve Menshouderij), Brouwer, Janssen en Weggeman hen de weg. 

Eric Koenen

Samen slim

Een boek dat niet alleen veel wijsheid maar ook nieuwsgierigheid verraadt. Koenen weet met dit boek werelden te verbinden. Gezien de titel vragen we ons alleen wel af waarom dit boeiende en verrijkende boek slechts één auteur kent.

Anton Vanhoucke, Denise Visser

Sturen op resultaat

Vooral de praktische voorbeelden en de canvassen maken dit tot een degelijk boek.. Spoiler: werk slimmer en niet harder. Een boek over samenwerking en hoe je meer grip op innovatie krijgt.

Martine Veeger

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Zeker van praktische waarde. Het gaat o.a. over meer eigenaarschap over operationele doelen creëren in teams. Handig zijn de digitale tools, technieken en templates.

Inge Godts

Topsnelheid op de industriële werkvloer

Boek gaat over mindset-based leiderschap en behandelt zes verschillende mindsets die op verschillende manieren inzetbaar zijn op de werkvloer. Alleen daarom al een originele invalshoek. Inspirerend zijn de inzet van mindset-versnellers om zaken sneller voor elkaar te krijgen. Daarop aansluitend zijn er speciale mindsets voor leidinggevenden.

Menno Lanting

Uit het transformatiemoeras

Lanting levert weer vakwerk af. Een boek dat we in één keer uitlazen. Waar veel auteurs angst aanjagen met toekomstbeelden schetst Lanting - met zijn kenmerkende stijl waarin enthousiasme en tongue in cheek elkaar afwisselen - zijn lezers hoe je digitale transformatie tot een succes kunt maken.

Sophie van Gool

Waarom vrouwen minder verdienen

Vlot geschreven en goed onderbouwd kan dit boek eraan bijdragen dat de komende tijd wordt rechtgezet wat scheef is gegroeid. Een van de boeken op de longlist die heel goed de tijdgeest weergeven. Een goed onderbouwd pleidooi voor verandering.

Maikel Batelaan, Derk Egeler, Joost Manassen

Waarom zou ik je moeten vertrouwen?

Het thema vertrouwen speelt momenteel erg. Het boek beschrijft waarom vertrouwen nodig is om taaie problemen op te lossen en wat je kunt doen om vertrouwen te vergroten in een werkomgeving. Het bevat interessante praktijkvoorbeelden. De auteurs hebben vertrouwen als maatschappelijk kapitaal adequaat uitgewerkt. 

Carole Lamarque

Zoonotic

Zoonotic is een van de Belgische verrassingen van deze oogst. De auteur beschrijft hoe je een business-strategie viraal kunt maken. Nu hebben we dat eerder gelezen maar na de lockdowns van de afgelopen twee jaar vinden we dit een boek met een positief geluid. 

Naschrift

Deze lijst is alfabetisch gesorteerd op titel van de boeken. De juryleden van 2022 zijn Patrick Davidson, Peter Streefkerk, Liesbeth Tettero, Nora Ghaoui, Louis Thörig en Mirella Visser.

Over Managementboek Redactie

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

3
1

Deel dit artikelOok een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Over Managementboek Redactie

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

3
1

Deel dit artikelOok een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden