Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Impact maken met humor - Hoe maak je de zaal gek?

Omdat ik wil dat jíj impact maakt. Omdat je met humor juíst gezien wordt als competenter en capabeler. Omdat je zelf niet per se grappig hoeft te zijn om humor te gebruiken in je keynote. Omdat je élk onderwerp met humor kan benaderen. Omdat je als spreker met humor onvergetelijk wordt en je toehoorders ambassadeur worden van je verhaal.

Malinca Verwiel | 22 mei 2024 | 2-3 minuten leestijd

Niemand heeft verstand van humor. Theoretici en theaterwetenschappers hebben het erover, maar zijn geen uitvoerders. En comedians en cabaretiers doen het, maar kunnen slecht uitleggen hóe ze doen. In Impact maken met humor maak ik humor toegankelijk en toepasbaar, en daarmee til je je business presentaties naar next level.

Praktische humortools

Je maakt kennis met zestien praktische humortools en voorbeeldvideo’s die werken voor elke spreker, elk onderwerp en voor elk publiek. Als cabaretregisseur en docent put ik uit mijn 35 jarige ervaring en uit universele theaterwetmatigheden die ook ten grondslag liggen aan bekende tv-programma’s als De Avondshow met Arjen Lubach en Even tot hier. Je leert hoe je je publiek met humor inspireert, betrokken maakt en activeert. Zonder ze de les te lezen.

Gortdroog versus grappig

De meeste speeches over serieuze onderwerpen zijn te taai, te rationeel, te abstract, te algemeen, te verhalend, te uitgebreid, te moralistisch of te theoretisch.

De wereld van de formele speeches en TED-talks denkt helaas vooral nog in het zenden van zo veel mogelijk informatie. Gortdroog en vooral gebaseerd op effectiviteit.

De wereld van de conferences en comedy denkt vooral in entertainment. Grappig en onderhoudend en vooral gebaseerd op vermaak.

De inhoudelijke wereld kan wel wat meer humor gebruiken.

En de humorwereld kan wel wat meer inhoud gebruiken.

Wat stelliger:

- De humorwereld is vaak bang voor inhoud.

- De inhoudelijke wereld is bang voor humor.

Vaak worden de grapjes weer weggehaald of ingeslikt en zijn de cijfers toch weer belangrijker dan het boeien van je publiek.

Maarrrrrrrr

inhoud en humor versterken elkaar juist.

Humor heeft een doel

Je ziet een gebouw in aanbouw met een steiger ervoor waar een doek omheen gespannen is. Op het doek staat:

Hey ChatGPT,
finish this building …
(Yours skills are irreplaceable)

Het doel van deze grap is de hype rond ChatGPT te temperen en maakt duidelijk dat ChatGPT geen tovermiddel is, omdat we nog steeds mensenhanden nodig hebben.

Maar dat staat nergens. Dat concludeer je als publiek zelf. De inhoud wordt hier versterkt door de humor. In plaats van ons de les te lezen tovert het een glimlach op ons gezicht.

Humor is niet onschuldig

En daarom is humor ook niet onschuldig. Voor schrijvers en sprekers heeft humor vooral de volgende functies. Humor maakt:

- het zware licht
- het serieuze luchtig
- het saaie leuk
- het ingewikkelde simpel
-het zure zoet
- en het onbespreekbare bespreekbaar.

In Impact maken met humor leer je hoe we humor onderschatten en overschatten. Want je wordt niet met het humor-gen geboren. Jij kan het ook. Ja, jij!

Over Malinca Verwiel

Malinca Verwiel is oprichter van de School voor Humor & Authenticiteit en regisseerde vele cabaretiers, onder wie Claudia de Breij. Ze is docent en trainer voor executives, economen, marketeers en engineers. Ook was ze een van de pioniers achter Loesje.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden