Karen Sikkema: 'Wij geloven heel erg dat leren veel beter werkt als je iets zelf ontdekt. Als je zelf op avontuur gaat en iets beleeft. En met spel gaat dat heel goed. 20 jaar geleden begonnen we met spellen voor teambuilding en bedrijfuitjes. We hebben in de loop van de jaren zo veel mensen zien spelen en daarmee zoveel mensen dingen zien leren. Daar hebben we heel veel uit geleerd over hoe mensen leren en dat spelen dus werkt. Nu stoppen we spelen ook in trainingen.'
Als je spelend leren legt naast het klassieke leren, geeft Michiel van Eunen aan dat leren vooral veel beter kan: 'Een van de mooiste quotes uit het boek is Mensen stoppen niet met spelen omdat ze oud worden, maar ze worden oud omdat ze stoppen met spelen. Ik heb nooit begrepen waarom mensen stoppen met spelen. Als ze klaar zijn met een opleiding krijgen ze een baan, en dan worden ze serieuzer en dan worden ze op een gegeven moment Terminaal Serieus. Maar in de nieuwe maatschappij spelen ook volwassenen games buiten werktijd, ze sporten, zitten op social media - en op het werk gooien ze dat alles aan de kant. Maar 20% haalt voldoening uit zijn werk. Dat moet beter kunnen.'
Laten we dus meer spelen en op meer verschillende manieren leren. In de aflevering vertellen Karen en Michiel meer over hoe we als mensen leren en hoe je ervaring uit een training meeneemt terug naar de werkvloer. Ook gaan ze aan de slag met een praktijkopdracht van Willem: Ontwerp een game voor controllers die te reactief in het werk zitten en van hun werkgever meer eigenaarschap en ondernemerschap moeten ontwikkelen.
STELLINGEN
Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een drietal stellingen voor. De stellingen voor Karen en Michiel:
- Spelen en leren zijn twee totaal verschillende werelden;
- Gamification leidt tot ongewenste effecten zoals gameverslaving;
- Hoe intenser het spel, hoe minder bewust de speler nog aan het leren is.
Nieuwsgierig naar de antwoorden? Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.
OVER DE BOEKENPRAKTIJK
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.