Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het kan wél - Uitvoeringskracht voor overheidsprojecten

In ‘Het kan wel’ beschrijft Bert van Dijk wat er mis gaat bij overheidsprojecten, en hoe het beter kan. Met tal van praktijkvoorbeelden van concrete projectversnellingen bij woningbouw, energie, dijkversterking en infrastructuur. In zijn preview vertelt Van Dijk over zijn boek en methode.

Bert van Dijk | 19 september 2023 | 1-2 minuten leestijd

Hoe krijgt de overheid de woningbouw, energietransitie en klimaatadaptatie van de grond? Dat is de grote vraag waar burgers, de politiek en de media zich druk over maken. Het beeld is dat het complex en stroperig is. En dat politici het allemaal kunnen oplossen. Maar dit beeld klopt niet, weet ik uit 30 jaar praktijkervaring bij overheidsprojecten. Politici moeten keuzes maken, maar ambtenaren moeten het dóen: Zij geven uitvoeringskracht aan projecten. Dat gebeurt nu vaak niet, maar Het kan wél! En de overheid moet het ook weer gaan doen! Vanuit deze ambitie schreef ik dit boek.

Concrete voorbeelden

In dit boek beschrijf ik aan de hand van concrete voorbeelden dat projecten wél sneller en beter kunnen, ondanks de complexiteit. Dat je burgers kunt meekrijgen, ook al doen de plannen pijn. Dat politici en bestuurders snel knopen durven doorhakken, mits ze inzicht en overzicht hebben. Ik ontdekte in deze projecten wat het geheim is: Slimme en betrouwbare informatievoorziening. Ik nam de juiste digitale middelen in handen en zette deze in om burgers en bestuurders te helpen keuzes te maken. En procedures te versnellen, tot en met de Raad van State. Ja, zelfs de overheid kan ICT slim en zorgvuldig inzetten.

PIM-aanpak

Met dit boek wil ik laten zien dat er in Nederland nog steeds overheidspartijen zijn die het wel lukt urgente projecten snel en goed te realiseren. En vooral wáárom het hen wel lukt. Ik ontwikkelde de afgelopen 15 jaar een aanpak die ik PIM ben gaan noemen. De PIM-aanpak staat voor de samenhang tussen Proces, Informatie en Mensen. De PIM-aanpak bleek succesvol voor de energietransitie, dijkversterkingen, infrastructuur en woningbouw. Kortom, voor alle grote opgaven waar Nederland momenteel voor staat.

Het boek moet andere overheden, ambtenaren en politici motiveren projecten weer uitvoeringskracht te geven. En moet jonge mensen aanzetten bij de overheid te gaan werken, want daar moet je zijn om Nederland echt zelf te veranderen.

Het kan wél. Aan de slag!

Over Bert van Dijk

Bert van Dijk heeft meer dan 30 jaar ervaring als projectmanager van complexe en omstreden ruimtelijke ontwikkeling- en infrastructuurprojecten bij de overheid. De aanname dat projecten nu eenmaal stroperig en ingewikkeld zijn is voor hem niet aanvaardbaar. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden