OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Organisatiekunde

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Tags

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Organisatiekunde

    Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiekunde. Van organisatiecultuur en lerende organisaties tot KPI's. Alles voor professionals die bezig zijn met organisaties.
    1.753 resultaten
    Interview
    Organisatiekunde
    2 oktober 2024
    Bert Peene
    9-12 minuten leestijd
    ‘Organisatievraagstukken worden vaak vanuit een geïndividualiseerd perspectief aangepakt. Dan zie je de patronen niet meer’, zegt Odette Moeskops, in ons gesprek over ‘Vanzelfzwijgend’. In dat boek kijkt Moeskops met systemische bril naar organisaties. Op zoek naar waarover niet altijd gesproken wordt, maar er onbewust wel is:  de emotionele logica van organisatiepatronen.
    Interview
    Organisatiekunde
    23 september 2024
    Bert Peene
    8-12 minuten leestijd
    Bij organisatieontwerp gaat het om structuur, de architectuur en de cultuur. Elk met eigen ontwerpprincipes en regels. Dat levert spanningen op, en hoe je daarmee omgaat lezen we in ‘Je zal er maar werken’ van Brechtje Kessener. We spreken Kessener over haar boek: ‘Pas als je de spanningen in het ontwerp begrijpt, kun je een betere organisatie ontwerpen.’
    Interview
    Organisatiekunde
    13 september 2024
    Paul Groothengel
    4-6 minuten leestijd
    Veel leidinggevenden staan onder druk, zijn bang om fouten te maken en de controle te verliezen. Wat te doen? Kijk anders, kijk vanuit zelfreflectie en kijk vooral vanuit verschillende niveaus, stelt organisatieadviseur Robert de Muralt. Hij schreef, samen met zijn collega Marie-Louise Dechesne, ‘Organisatiekunst’ waarin hij pleit voor meer verbinding en minder ratio.
    Interview
    Organisatiekunde
    6 september 2024
    Kim Buitenhuis
    9-12 minuten leestijd
    Organisatiesocioloog en filosoof Rogier Havelaar weet als geen ander hoe ingewikkeld én mooi de politieke arena in zowel bedrijven als overheden kan zijn. In ‘De nieuwe bestuurscultuur begint bij jou’ deelt hij inzichten waardoor deze arena verandert in een speeltuin, en geeft hij tips om jouw boodschap zo over te brengen dat de ander er niet omheen kan.
    podcast
    Organisatiekunde
    5 september 2024
    Odette Moeskops
    2-3 minuten leestijd
    Het nieuwe boek van organisatieadviseur Odette Moeskops, 'Vanzelfzwijgend', gaat over een minder belichte  kant van systeemdynamiek: de impact van emoties op wat vastzit in organisatiepatronen. Een methodisch boek waaraan we in deze aflevering van De Boekenpraktijk een praktische invulling geven. Een gesprek over emoties, relaties en Jan die met te veel woede op het werk zit.
    recensie
    Organisatiekunde
    28 augustus 2024
    Thomas Cech
    2-3 minuten leestijd
    ‘De irrationele organisatie’ van Cornell Vernooij en Maarten Hendriks (en anderen) is een toegankelijk én wetenschappelijk onderbouwd boek dat beoogt de lezer te helpen met het herkennen en omgaan met biases. De auteurs nemen je mee in de wereld van onze ‘denk-neigingen’ en laat je achter met een schat aan (nieuwe) inzichten die zakelijk en privé waardevol zijn om in je rugzak te hebben.
    recensie
    Organisatiekunde
    27 augustus 2024
    Henny Portman
    3-5 minuten leestijd
    ‘De LEGO SERIOUS PLAY methode - voor agile professionals’ van Sarah Derriks-De Wit en Frank Kobus biedt de agile coach een scala aan werkvormen. Een van de voordelen van deze methode is dat er met plezier visueel gebouwd wordt aan een model. Dat leidt o.a. tot ruimtelijk denken, creativiteit, geheugenverbetering, verbeeldingskracht, focus en concentratie.
    recensie
    Organisatiekunde
    23 augustus 2024
    Peter de Roode
    3-4 minuten leestijd
    Wat als we stoppen met de cultuurmethodiek ‘van huidig naar gewenst’? Waarbij het accent gelegd wordt op de gewenste situatie? In ‘Learning histories’ breekt Rik Peters een lans om organisatiecultuur te begrijpen op basis van een historisch perspectief. Omdat in alle organisaties het verleden hard doorleeft, mag het niet ontkend of vergeten worden. Een uitstekend boek met een frisse aanpak die het in zich heeft om de nieuwe standaard te worden voor cultuurverandering.
    achtergrond
    Communicatie en media
    23 augustus 2024
    Paul Groothengel
    11-15 minuten leestijd
    De overheid moet beter leren luisteren, de antenne richten op signalen van burgers. We horen dit al jaren. Maar hoe kan het dat organisaties in de publieke sector nog steeds werken vanuit hun eigen agenda en belangen? En niet meer de burgers zien waarvoor ze zijn? Een rondgang langs slecht luisterende oren, de ogen van stakeholders, een open hart en de navel van het universum. Met Robert de Muralt, Lukas Burgering & Renske Leijten.
    Interview
    Organisatiekunde
    20 augustus 2024
    Bert Peene
    8-12 minuten leestijd
    Bias. Als je er op internet naar zoekt vind je er rond de 200. Maar daarvan zijn er slechts ruim 30 wetenschappelijk onderbouwd. De auteurs van ‘De irrationele organisatie’ gingen aan de slag met die 30 biases, en brachten in kaart wat je ermee kunt in organisatiecontext. Cornell Vernooij vertelt erover in ons gesprek: ‘Onderzoek wijst uit dat we in een groep gevoeliger zijn voor optimism bias.’
    recensie
    Organisatiekunde
    16 augustus 2024
    Henk Jan Kamsteeg
    3-5 minuten leestijd
    Waar is het bestaansrecht van je bedrijf? Waardoor ben je echt van betekenis? Stephan Ummelen schreef een noodzakelijk boek over de betekeniseconomie, en de bullshit die we hierin veel tegenkomen: ‘Betekenis & Bullshit’.
    preview
    Organisatiekunde
    14 augustus 2024
    Cornell Vernooij
    4-5 minuten leestijd
    Hoewel de wereld in razendsnel tempo verandert, maken wij elke dag keuzes vanuit ons oerbrein. Dit oerbrein zit vol met ‘olifantenpaadjes’ – of biases – die ons ooit hielpen overleven. Deze biases zijn nog altijd diep verankerd in onze hersenen en beïnvloeden voortdurend onze gedachten, gedrag en interacties. Kortom, we zijn verre van rationeel.
    recensie
    Organisatiekunde
    12 augustus 2024
    Charles Engelen
    4-6 minuten leestijd
    Toen ik voor het eerst hoorde van Odette Moeskops’ nieuwste boek, was ik meteen verkocht door de titel: ‘Vanzelfzwijgend’. Zo’n titel waarvan je zou willen dat je hem bedacht had. Moeskops heeft hem weliswaar ook niet zelf verzonnen, maar wel heel goed gevonden en gekozen.
    recensie
    Organisatiekunde
    29 juli 2024
    Henny Portman
    4-5 minuten leestijd
    Normaal gesproken besteed ik geen aandacht aan volgende drukken, maar de derde herziene druk van ‘Agile’ van Rini van Solingen weegt ondertussen bijna een kilo en is zo'n 15% zwaarder dan de vorige druk. Is dat alleen zwaarder papier of is er meer aan de hand? Gelukkig het laatste.
    preview
    Organisatiekunde
    23 juli 2024
    Marion Kremer
    2-3 minuten leestijd
    Het concept van ‘De kracht van Maatschappelijk Verbonden Leiderschap’ is gestoeld op Marion Kremers overtuiging dat succes voor organisaties én de samenleving hand in hand kunnen gaan. In een wereld vol complexe transities is het belangrijk om je focus te leggen op deze combinatie en de positieve impact die het heeft.
    column
    Economie
    16 juli 2024
    Leo van de Voort
    4-5 minuten leestijd
    De Franse filosoof Pierre-Henri Tavoillot schrijft in Comment gouverner un peuple-roi (2019) dat een democratie niet genoeg heeft aan verkiezingen, parlementaire debatten, onafhankelijke instituties en een vrije pers. Dat zijn losse elementen. Ze krijgen pas betekenis als je ze inbedt in een dieper, inhoudelijk narratief.
    recensie
    Organisatiekunde
    15 juli 2024
    John Klerkx
    1-2 minuten leestijd
    ‘Bedrijfsarchitectuur op basis van Novius architectuurmethode’ (2024) is een vervolg op het zeer succesvolle boek met dezelfde titel dat zo’n 15 jaar geleden het daglicht zag. Het oorspronkelijke boek heb ik jaren geleden aangeschaft en is voor mij een zeer belangrijke bron geweest voor de uitoefening van mijn vak als (enterprise) architect.
    preview
    Organisatiekunde
    8 juli 2024
    Brechtje Kessener
    2-3 minuten leestijd
    De titel ‘Je zal er maar werken’ kun je op twee manieren lezen. Je kan het lezen met een negatieve connotatie als ‘die organisatie is ècht niet leuk om bij te werken’ maar ook heel positief als ‘wat moet het heerlijk zijn om daar te mogen werken’. Het verschil zit ‘m in de wijze van organiseren.
    achtergrond
    IT-management / ICT
    1 juli 2024
    Cor Molenaar
    4-5 minuten leestijd
    Cor Molenaar, is auteur en directeur van het adviesbureau eXQuo consultancy. Daarnaast is hij emeritus Hoogleraar E-Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. En... een veellezer. In dit blog deelt hij zijn aanbevelingen voor boeken die je deze zomer kunt lezen.
    preview
    Organisatiekunde
    27 juni 2024
    Odette Moeskops
    3-4 minuten leestijd
    ‘Vanzelfzwijgend’ is de titel van mijn nieuwe boek over systeemdynamiek en de impact van emoties op organisatiepatronen. Vanzelfzwijgend is bestemd voor wie intervenieert in vraagstukken van organisatieontwikkeling: adviseurs, managers en bestuurders. Het telt zeven hoofdstukken en zes intermezzo’s en valt op verschillende manieren te lezen: van voor naar achter of eclectisch.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden