OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Opinie

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Opinie

    Hier vindt u columns en andere opiniestukken over managementonderwerpen als leiderschap, marketing en organisatie.
    1.269 resultaten
    column
    Personeelsmanagement
    21 februari 2024
    Suzanne Meijers
    5-6 minuten leestijd
    Je werknemer vraagt in januari twee weken meivakantie aan. Jij geeft daar goedkeuring aan. Ondertussen is je werknemer in april ziek uitgevallen. Hij gaat met jouw toestemming en die van bedrijfsarts in mei naar Spanje. Jij boekt die tien werkdagen van zijn verlofsaldo af. Logisch toch? Nee, niet altijd. In dit artikel leg ik  uit waar je aan moet denken.
    column
    Leiderschap
    1 februari 2024
    Ronald van der Molen
    6-9 minuten leestijd
    Volgens een recente publicatie van TNO hadden in 2022 1,6 miljoen Nederlandse werknemers last van burn-out gerelateerde klachten. Dit komt neer op 20% van de beroepsbevolking. Een forse stijging ten opzichte van 2021, want toen waren dit nog 1,3 miljoen werknemers oftewel 17%.
    column
    Mens en maatschappij
    23 januari 2024
    Jitske Kramer
    3-4 minuten leestijd
    Jitske Kramer - bekend van bestsellers als De Corporate Tribe en Deep Democracy - verzorgt dit jaar de column in Managementboek Magazine. In de eerste aflevering vertelt ze - bij wijze van kick-off - waarom een kick-off een afscheidsritueel is. En over de liminaliteit die erop volgt: de tijd tussen een oude en nieuwe situatie. 
    achtergrond
    Organisatiekunde
    19 januari 2024
    3-4 minuten leestijd
    De zin en de onzin van declareren op basis van bonnetjes. Navigeren in de regels rond de AVG. Het nut van vergaderen en het 100 ogen principe... Boukje Keijzer is ontregelexpert en verzorgde in 2023 de column in Managementboek Magazine. We zwaaien haar uit in dit overzichtstopic, en kondigen aan wie het stokje overneemt in de jaargang 2024.
    achtergrond
    Coaching en trainen
    19 januari 2024
    Paul Groothengel
    11-16 minuten leestijd
    We hebben het razend druk, maar verspillen uren per dag aan zappen, swipen en scrollen. We klagen over drukte en hebben het gevoel dat de tijd ons door de vingers glipt. Had Seneca gelijk toen hij schreef dat een groot deel van ons leven verstrijkt met het doen van de verkeerde dingen? Het onderwerp is hotter dan ooit, blijkt uit recente managementliteratuur over hoe we (zouden moeten) omgaan met onze tijd. Wat kunnen we hiervan leren? Een rondgang.
    achtergrond
    Persoonlijke effectiviteit
    21 december 2023
    Bertrand Weegenaar
    9-12 minuten leestijd
    Ik ben Bertrand. En ik lijd aan uitstelgedrag. Dit artikel is daar een voorbeeld van. Het onderwerp spookt al maanden door mijn hoofd. Na een hoop lezen en studeren in het voorjaar moest de grootste schrijfslag in augustus plaats gaan vinden. En toen in september. Ik vroeg en kreeg nog één nummer uitstel en …
    column
    Organisatiekunde
    13 december 2023
    Boukje Keijzer
    3-4 minuten leestijd
    Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op vergaderen. ‘We vergaderen collectief te vaak, te lang, met te veel mensen en met te weinig resultaat.’
    achtergrond
    Coaching en trainen
    10 november 2023
    Manon Bongers
    7-10 minuten leestijd
    Mensen lopen vast in hun werk. Daar zijn tal van redenen voor: ze ervaren te veel werkdruk, voelen zich onvoldoende gewaardeerd of hebben een moeizame relatie met een of meer collega’s. Als gevolg van deze problemen worden ze ontevreden of vinden ze het steeds lastiger hun werk met plezier te doen. En zo ontstaan vervelende situaties waar ze niet altijd alleen uitkomen.
    column
    Leiderschap
    6 november 2023
    Aike Borghuis
    4-5 minuten leestijd
    Mannen en vrouwen zijn in Nederland gelijkwaardig. En op papier klopt dat ook: we mogen stemmen, we worden niet meer ontslagen als we trouwen of zwanger raken. We mogen werken en ons eigen geld verdienen. De praktijk is weerbarstiger...
    column
    Organisatiekunde
    26 oktober 2023
    Boukje Keijzer
    3-4 minuten leestijd
    Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op regels rond IT beveiliging.  Hoe zorgen we dat ICT-systemen gegevens beschermen, zonder de toegang tot die gegevens te veel te belemmeren?
    achtergrond
    Algemeen management
    17 oktober 2023
    Paul Groothengel
    10-14 minuten leestijd
    Aandacht voor samenwerken binnen organisaties is er al decennia. De laatste tijd komt er meer aandacht voor samenwerking tussen partijen, vaak in een mix van publieke en private partijen. Zorgen al die partnerships, allianties, hubs, science parks, clusters, valleys et cetera voor oplossingen bij maatschappelijke vraagstukken als de klimaatcrisis, gezonde voeding, de energietransitie of verduurzaming? Een rondgang langs recente managementliteratuur over samenwerken.
    achtergrond
    Advisering
    10 oktober 2023
    Bertrand Weegenaar
    3-5 minuten leestijd
    Er is een groeiende weerstand tegen de grote consultancybedrijven. Het gaat voornamelijk over hun verdienmodel en hun ethisch kompas. Nu veel bedrijven en overheden worstelen met het neerzetten van plannen voor duurzaamheid en daar dan weer consultants voor gaan inhuren, rijst de vraag: moeten we dit zo vol blijven houden?
    column
    Leiderschap
    12 september 2023
    Lennart van der Kraan
    3-4 minuten leestijd
    Je hebt geen drol aan een ‘opendeurbeleid’ als je zelf maar aan één kant van die deur blijft zitten. ‘Ik ben hartstikke benaderbaar en ik weet precies wat er in de organisatie gebeurt. Mijn deur staat namelijk voor iedereen open.’ zeggen veel leidinggevenden. Als ik woorden van vergelijkbare strekking hoor, weet ik één ding zeker: je hebt werkelijk geen idee wat er allemaal in je organisatie speelt.
    column
    Verandermanagement
    6 september 2023
    Jaap Boonstra
    5-7 minuten leestijd
    Veel bedrijven vergeten het belang van een eerste ontvangst door mensen van de receptie of frontoffice. Hoe belangrijk die eerste indruk is, werd mij weer eens duidelijk bij de aanschaf van een nieuwe auto, toen mijn geliefde Saab na 17 jaar toch echt aan vervanging toe was.
    column
    Organisatiekunde
    4 september 2023
    Boukje Keijzer
    3-4 minuten leestijd
    Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op veiligheidsregels: Ook zonder te tornen aan de veiligheid kan er ruimte in de regels gecreëerd worden.
    achtergrond
    IT-management / ICT
    1 september 2023
    Paul Groothengel
    10-15 minuten leestijd
    Hoe nieuw en veelbelovend is AI in de praktijk? Wat is de impact op organisaties c.q. medewerkers? Hoe krijg je ze mee? Een tour in vogelvlucht langs kansen en mogelijkheden van AI, aan de hand van de auteurs van drie uiteenlopende boeken over dit onderwerp: Menno Lanting, Job van den Berg en Laurens Vreekamp.
    achtergrond
    Algemeen management
    30 augustus 2023
    Bertrand Weegenaar
    9-12 minuten leestijd
    Albert Einsten zei ooit: ‘Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven.’ Het verklaart misschien de fascinatie voor de toekomst, die we onder andere terugzien in de vele boeken die erover verschijnen, de opkomst van de trendindustrie, en de vele managementboeken en -methoden die grip op die toekomst beloven. Bertrand Weegenaar doet een greep in wat er zoal te lezen valt over dit bewogen onderwerp.
    column
    Advisering
    28 augustus 2023
    3-4 minuten leestijd
    ‘De adviseur die stevig staat heeft de brains en de ballen om zichzelf en zijn opdrachtgever kritische, ongemakkelijke vragen te stellen’, schrijft Bas van Gils in deze column. Hij trekt van leer tegen modes in management, die ons soms het zicht op de echte kwestie ontnemen. 
    column
    Verandermanagement
    19 juli 2023
    Elleke van Gelder
    4-5 minuten leestijd
    Buiten onze comfortzone zit de beweging en de wendbaarheid en flexibiliteit die we nastreven in organisaties. Maar de comfortzone heeft een goedbewaakte grens, die je niet zomaar oversteekt. Elleke van Gelder, auteur van Het grote verwonderboek voor managers, deelt wat tips om er uit te stappen. 
    achtergrond
    Communicatie en media
    6 juli 2023
    Bertrand Weegenaar
    9-13 minuten leestijd
    AI en ChatGPT. Het wordt zo veel besproken dat je je kunt afvragen: Wie ligt er niet wakker van? In deze Uit de boeken kijkt Bertrand Weegenaar vanuit drie perspectieven naar AI. Dat van de filosoof én ethicus - die kritisch vragend aan de zijlijn staat. Dat van de wiskundige én techneut - die het allemaal enthousiast bedenkt en mogelijk maakt. En dat van Porters bedrijfsman - die moet kijken naar de kansen en bedreigingen en alles in de hand moet zien te houden.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden