Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Boeien, binden & behouden - 7 pijlers voor succesvol mensgericht ondernemen

De juiste mensen binnen halen en ze ook binnen houden. Dat is met de enorme krapte op de arbeidsmarkt één van de grootste uitdagingen voor ondernemers. In ‘Boeien, binden & behouden’ help ik je in te zien wat werkelijk de verbinding optimaliseert en hoe je hier handen en voeten aan geeft. Mijn boek geeft je inzichten en handvatten uit de praktijk om invulling te geven aan succesvol mensgericht ondernemen.

Ron Offerman | 12 september 2023 | 2-3 minuten leestijd

In mijn boek Boeien, binden & behouden neem ik je mee in 14 jaar afwikkeling van het faillissement van DSB Bank. Ondanks verslagenheid, onduidelijkheid en een gebrek aan toekomstperspectief wisten curatoren honderden mensen aan boord te houden, nodig voor een zorgvuldige afwikkeling van het faillissement.

Een kwestie van vertrouwen

Stap voor stap wisten curatoren vertrouwen te winnen en de mensen aan zich te binden. Verbonden met elkaar en aan het proces. Betrokkenheid en inzet van professionaliteit leidde tot resultaat. Aan hand van 7 pijlers, die de basis vormen voor dit succesvol mensgericht ondernemen, ontdek je:

- Hoe het gelukt is om medewerkers die aanvankelijk tegen wil en dank aanbleven te motiveren tot een waardevolle bijdrage;

- Waarom het geven van richting en duidelijkheid een speerpunt is;

- Wat je kan doen om verbondenheid verder aan te wakkeren;

- Op welke wijze behoeftegericht coachen en sturen een sleutelrol spelen;

- Hoe duidelijke verantwoordelijkheden en bevoegdheden leiden tot beter resultaat.

Persoonlijk betrokken

In deze jaren en het gehele proces ben ik steeds persoonlijk betrokken geweest. Juist hierdoor was het mogelijk om vele medewerkers te spreken en de dynamiek en ontwikkeling van ontreddering naar betrokkenheid, professionaliteit en resultaat te voelen, te ervaren en vorm te geven. Door mijn gesprekken met MKB-ondernemers groeide het besef dat, juist in deze tijd van arbeidsmarktkrapte, er behoefte is aan inzicht en handvatten om meer mensgericht te ondernemen.  

Praktisch en bruikbaar

Mijn boek bevat vele anekdotes, tips en praktijkvoorbeelden die het naast inhoudelijk ook tastbaar en tegelijk luchtig maken. Het is prima als geheel in één keer te lezen, maar ook per hoofdstuk in willekeurige volgorde. Het is een toepasbaar naslagwerk en motivatie om kritisch naar je eigen rol en organisatie te kijken.

Ego staat vertrouwen in de weg

Tot slot van iedere pijler word je extra aangezet tot denken en in actie komen door middel van reflectievragen zoals bijvoorbeeld:

Wat merkt de organisatie van jouw leiderschap?

Wat is eigenlijk jouw leiderschap, hoe kenmerkt die zich? En welke effecten hebben jouw gedrag en handelen op de cultuur binnen je bedrijf?

Zijn al je cruciale processen efficiënt ingericht? En maakt dat ze dan ook effectief?

Wanneer heb jij voor het laatst je kernprocessen opnieuw onder de loep genomen?

En hoe borg jij optimalisatie?

Hoe zwaar weegt jouw ego?

Ego is het grootste gevaar voor vertrouwen. Vertrouwen gaat over houvast. Dit houvast wordt gevormd door de kracht en invloed van jouw geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en betrokkenheid en wordt ondermijnd door eigenbelang. De mate waarin jij vasthoudt aan je eigen ego, bepaalt de mate van vertrouwen die jouw medewerkers werkelijk ervaren.

Word zakelijk succesvoller

Daag jezelf uit tot het (nog) scherper richten en inrichten van je bedrijf. Schep een klimaat waarin de focus helder is en medewerkers eigenaarschap willen en kunnen nemen. Waar medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen waardoor het bedrijf en de rol he blijft boeien. Door een bedrijf te zijn met wie de medewerkers zich verbonden voelen, zijn en blijven. Waarvan zij ware ambassadeurs zijn die optimaal presteren. Waarin binden, boeien en behouden het hoofd biedt aan krapte op de arbeidsmarkt en bijdraagt aan succesvol ondernemen.

Over Ron Offerman

Ron Offerman is coach, organisatiedeskundige en eigenaar van Qimens. Hij begeleidt en adviseert ondernemers, coacht en traint op leiderschap, persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling. Daarnaast biedt hij ondersteuning bij organisatievraagstukken en verandertrajecten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden