Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Geavanceerd ChatGPT

Wellicht heb je de boekpreview van Hallo, ik ben ChatGPT op deze site gelezen. Of wellicht heb je het boek zelf gelezen. Het vervolgboek dat mijns inziens niet kon uitblijven heb ik ditmaal voornamelijk zelf geschreven, uiteraard met een beetje hulp van ChatGPT.

Bob van Duuren | 14 september 2023 | 3-4 minuten leestijd

We zijn slechts enkele maanden verder, en opeens is daar het boek Geavanceerd ChatGPT. Was het eerste boek dan (voornamelijk door ChatGPT) te snel in elkaar gedraaid? Nee, absoluut niet. Maar de ontwikkelingen in 2023 zijn zó enorm snel gegaan, dat een tweede boek simpelweg niet kon uitblijven. Met de komst van plug-ins, Code Interpreter en custom instructions in een periode van slechts drie maanden had ik weinig keuze dan opnieuw in de pen te klimmen. En in tegenstelling tot het eerste boek, is dit tweede boek grotendeels van mijn eigen hand. Jazeker, ChatGPT heeft geholpen, maar voornamelijk met voorbeelden en details; de opzet en invulling zijn ditmaal de verantwoordelijkheid van een auteur van vlees en bloed geweest.

Plus-versie

Waarom een tweede boek? Die vraag is simpel te beantwoorden: ChatGPT is met de Plus-versie in een kort tijdsbestek zo enorm veel krachtiger geworden, dat het mij zinvol leek voor de geïnteresseerde gebruiker meer informatie op papier te zetten. Ten tijde van schrijven waren er al meer dan 650 plug-ins beschikbaar, om maar wat te zeggen; plug-ins die de functionaliteit van ChatGPT serieus en op een meer dan interessante manier uitbreiden. En wat te denken van Code Interpreter? Dat is een onderdeel dat je prompt – in de achtergrond – in een computerprogramma omzet, dit uitvoert en de uitvoer in normaal Nederlands en op z’n ChatGPT’s aanbiedt. Je kunt Code Interpreter voorzien van een groot aantal bestandsindelingen, zoals spreadsheets, afbeeldingen, Word- en PDF-documenten en meer. Stel vervolgens je vragen (zoals: Wie zijn de vijf best presterende verkopers in Q1, of: Maak een wordcloud van dit document). Code Interpreter schrijft een Python-programma, voert je instructies uit en geeft je het gewenste antwoord. Wil je een grafiek van de verkoopresultaten? Geen probleem: vraag erom. En komt Code Interpreter er initieel niet uit, dan verbetert het zichzelf tot het wel werkt. Pure magie.

Spectaculair

De nieuwe custom instructions zijn ook spectaculair. Hiermee instrueer je ChatGPT om standaard op een bepaalde manier en in een bepaalde stijl te antwoorden; bijvoorbeeld als wiskundeleraar, chef-kok, reisleider of accountant. Of in je eigen stijl, waar je ChatGPT mee kunt trainen. Mijn favoriete custom instruction is er een waarin ik een eenvoudige prompt in een complexe laat vertalen, waardoor ChatGPT veel betere en uitgebreidere antwoorden geeft. Wederom: pure magie.

Aangezien ik niet de wijsheid op álle gebieden in pacht heb, heb ik diverse experts bereid gevonden om hun visie op AI en hun specifieke vakgebied te geven. Dit heeft geresulteerd in vijf interviews die de onderwerpen ethiek, klantenservice, privacy en auteursrecht, marketing en de toekomst van AI behandelen; vanzelfsprekend alle gelieerd aan het vakgebied van AI.

Proof of concept

Het voorwoord van dit boek heb ik laten schrijven door ChatGPT – wederom als gimmick en proof of concept. Ik heb de inhoudsopgave en inleiding in de prompt geplaatst en vervolgens om een voorwoord gevraagd. Geloof het of niet: het was in één keer spot on en ik heb het ongewijzigd opgenomen. Had ik al iets over pure magie gezegd?

Ik gebruik ChatGPT inmiddels dagelijks, net zoals mijn (marketing)collega’s. Generatieve AI is here to stay, en hoe sneller je het omarmt, des te meer plezier je ervan zult hebben – tenminste in mijn opinie. Als auteur en uitgever heb ik de keuze om bang te zijn voor (generatieve) AI, of de technologie te omarmen. Die keuze is wat mij betreft niet zo moeilijk.

Over Bob van Duuren

Bob van Duuren is oprichter en directeur van Van Duuren Media, uitgeverij van boeken over ict, fotografie, management en (populaire) psychologie. Hij schrijft al ruim 35 jaar boeken over een groot aantal computeronderwerpen, waarbij zijn affiniteit bij internet, programmeren, grafische toepassingen en AI ligt. Hij geeft sinds 2002 leiding aan Van Duuren Media.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden