Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

HSP op de werkvloer - Geen opgave, maar een gave

‘Hoogsensitiviteit op de werkvloer’ heeft als belangrijkste doel om kennis over de eigenschap van hooggevoeligheid in relatie tot werk te verbreiden en zowel hsp’s als niet-hsp’s aan te moedigen erover te praten. Ken jezelf en je medewerkers is een belangrijke boodschap die ik met het boek verspreid. Ga met jezelf op onderzoek uit, ga met je medewerkers in gesprek.

Susan Marletta Hart | 14 juni 2024 | 3-4 minuten leestijd

Hooggevoeligheid is niets engs, vreemds of geks. Het is eerder gewoon: grofweg 20 procent van alle werknemers is hooggevoelig. Dit is een niet te onderschatten grote groep. Nadenken over deze specifieke groep in relatie tot werkgeluk is dus geen overbodige luxe.

Diversiteit

Ik schreef het boek met in mijn achterhoofd de nadruk op toegankelijkheid en praktische toepasbaarheid. Zoals in al mijn boeken stip ik de wetenschap wel aan, maar ze vormt slechts een kader waarin ik mijn gedachten deel met de lezer. De hoofdgedachte in dit boek is die van de diversiteit van de hooggevoelige werknemer. Je zult lezen dat er ook grote verschillen zijn onder hoogsensitieve personen, en dat die verschillen interessant genoeg weer opvallende subcategorieën opleveren, met subproblemen en subkwaliteiten. Deze subcategorieën heb ik in de praktijk waargenomen, bij honderden cursusdeelnemers en cliënten.

Regenboog

Hsp’s hebben vele kleuren van de (DISC-)regenboog. En hoewel we één eigenschap delen, namelijk die van omgevingsgevoeligheid, staan we tegelijkertijd voor zeer uiteenlopende en soms ronduit tegengestelde uitdagingen. De waarneming van de diversiteit onder hooggevoelige personen leidde ertoe dat ik voor dit boek heb gekozen voor subgroepen, die ik in Deel II per hoofdstuk behandel.

Dialoog

Hoogsensitieve mensen zijn een substantieel deel van onze samenleving en ze zijn zeer zeker in staat om een prettige werkomgeving te vinden en te creëren, als werknemer zowel als werkgever. Daarvoor is wel in de eerste plaats zelfkennis en in de tweede plaats een dialoog nodig. ‘Ken jezelf’ is het startpunt van waaruit ik de hoogsensitieve persoon vele voorstellen doe om een prachtige baan te manifesteren. Erover in gesprek gaan en vanuit zelfvertrouwen en durf communiceren wat je nodig hebt om je goed te voelen, is mijn tweede advies. Dit boek wil je met deze twee stappen helpen.

Voor HSP

Misschien wil je dit boek lezen omdat je nog niet zeker bent of je hooggevoelig bent. Dan is de nieuwe wetenschappelijke gevalideerde test achterin het boek een goede start om hierachter te komen. Misschien weet je dat je hooggevoelig bent, maar weet je nog niet waar je goed in bent of welk beroep je wilt uitoefenen. Of je staat op het punt je te heroriënteren op de arbeidsmarkt. Dan helpt het boek je om jezelf te leren kennen aan de hand van de voorbeelden, verhalen en types die ik onderscheid.

Misschien heb je conflicten op je werk en kom je jezelf en je patronen tegen als je dit boek leest. Wil je graag voluit werken en vanuit je ware zelf communiceren? Verlang je naar meer zeggenschap en een betere communicatie op het werk? Of vraag je je af wat je moet doen bij een dreigende burn-out? Of wil je leren omgaan met lastige collega’s of chefs? Al deze zaken kun je terugvinden in HSP op de werkvloer.

Maar ook voor collega's en werkgevers

Ik heb dit boek in de eerste plaats geschreven voor hooggevoeligen, maar in de tweede plaats ook met werkgevers en niet-hooggevoelige collega’s in het achterhoofd. Ik richt me met dit boek verder op iedereen die meer wil begrijpen van de relatie tussen hoogsensitiviteit en werk(geluk), zoals hr-medewerkers, loopbaancoaches, herintegratie(verzekerings)artsen, beleidsmedewerkers, medewerkers van sociale diensten en instanties als het UWV.

HSP op de werkvloer geeft gestructureerde en gerichte adviesen over de hoogsensitieve persoonlijkheid. Je krijgt niet alleen handvatten voor het ontdekken van wat hsp’s als capaciteiten meebrengen, maar ook inzicht in de valkuilen, patronen en trauma’s die hen ondermijnen.

Over Susan Marletta Hart

Drs. Susan Marletta Hart bracht het begrip hooggevoeligheid bekend in Nederland en is een internationale autoriteit op dit gebied. Ze heeft een praktijk voor hooggevoelige mensen in Oegstgeest en geeft regelmatig HSP-retreats en -trainingen in Zeeland, Castricum en Zwitserland. Daarnaast coacht en traint ze personen en bedrijven op het gebied van bewustwording en verandermanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden