Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Meester raakt je

‘Eigenlijk ben jij ook een ramp om te managen.’ Bam. Daar stond het. Na 30 pagina's met een aantal managementtheorieën kwam deze binnen. Natuurlijk ben ik als vrijgevochten professional een ramp om te managen. Mijn leidinggevende kan nog zo slim de taken verdelen en daar mijlpalen aan hangen, ik denk daar het mijne van. Ineens besefte ik dat het boek Meesteradviseur over mij ging.

Rick Lindeman | 5 juni 2020 | 1-2 minuten leestijd

Het knappe van het boek van Rob Bertels en Gerlof Schutte is niet de doorontwikkeling van een aantal handvatten voor senior adviseurs, maar dat ze precies snappen in welke positie veel mensen zitten. Ze weten bovendien precies de juiste toon te vinden, zodat je de gereedschappen die ze aanbieden ook daadwerkelijk op gaat pakken. Daardoor kom je tot duurzame groei.

De basis van het boek is de ‘M-factor’, een palet van drie tegenstellingen en het zelfbewustzijn dat er boven hangt. Het boek biedt een test om jezelf te scoren op die zeven elementen. Deze elementen vormen de start voor de groei die je kan doormaken. Het biedt naast een aantal theoretische modellen ook een aantal heel praktische gidsen om verder te komen. Zo is er een handreiking om een strategisch gesprek op meesterniveau te voeren, in plaats van van een acquisitiegesprek.

Op deze manier bouwen Bertels en Schutte voort op het werk van bijvoorbeeld David Maister (sic!). Diens ‘vertrouwde adviseur’ kan je volgens de auteurs alleen in bepaalde sectoren zijn. Het bewustzijn over waar je welke rol kan pakken, is belangrijke stap op weg naar meesterschap.

Voor mij zit de meerwaarde van Meesteradviseur er vooral in dat het je bij de les houdt over waar je staat. Zo zie je op welk gebied en hoe je ‘duurzame groei’ - zoals de ondertitel luidt - kan doormaken. En bovendien zorgt het boek ervoor dat ik nu tenminste besef dat ik een ramp ben om te managen. Mijn leidinggevende zal er blij mee zijn.

Over Rick Lindeman

Rick Lindeman is Master Facilitator en Veranderaar. Daarnaast is hij Auteur van het Natuurcanvas.

Hij is de oprichter van het Faciliteer Atelier. Dit verzorgt strategische workshops voor klanten zo breed als de Indonesische overheid en de Nederlandse Gamedeveloper community.

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden