Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Meesteradviseur - 'Boordevol kennis, ervaring en hulpmiddelen'

Hoe kun je als adviseur in een steeds complexer wordende wereld het verschil blijven maken in de toekomst? Het antwoord op deze vraag is voor veel adviseurs moeilijk te vinden tegenwoordig.

Nico Jong | 17 september 2020 | 2-3 minuten leestijd

Reden voor Rob Bertels en Gerlof Schutte er een boek aan te wijden: Meesteradviseur. Het is een handboek voor duurzame groei in je adviesrol. Het is geschreven voor adviseurs in het algemeen en niet voor een specifieke beroepsgroep.

Toenemende dynamiek en complexiteit doen een beroep op het leer- en verandervermogen van de adviseur. Die moet door voortdurende aanpassing en ontwikkeling proberen effectief te blijven. Iedere adviseur moet dan ook aan de slag met het gericht ontwikkelen van andere kennis, houding en competenties dan vroeger. Het doel van de auteurs is je duurzaam te laten groeien naar het ultieme niveau van vakmanschap, het meesterschap. De weg daar naartoe is bezaaid met uitdagingen en confrontaties. Ze houden je continu een spiegel voor om kritisch naar jezelf te leren kijken, omdat zelfreflectie niet de sterkste kant van de meeste adviseurs is.

De auteurs presenteren eerst de meest relevante veranderingen in de adviespraktijk en ze gaan uitgebreid in op de vraag waarom het als adviseur noodzakelijk is te veranderen en te investeren in je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Dan gaan ze in op de grootste uitdaging, je ontwikkeling van vakmanschap naar meesterschap en welke bouwstenen daarvoor nodig zijn: geloofwaardigheid, betrouwbaarheid, dichtbijzijn, verandervermogen, autonomie, samenwerking en zelfbewustzijn. Dit zijn de kritische succesfactoren om in de ogen van de klant het verschil te maken, die vervolgens worden uitgewerkt. Zelfbewustzijn is zo belangrijk dat Bertels en Schutte er een heel hoofdstuk aan wijden. Daarna komt een aantal specifieke vaardigheden aan bod die je helpen een onderscheidende gesprekpartner van je klanten te worden. Ook gaan ze in op de randvoorwaarden waaraan je organisatie moet voldoen om je te kunnen ondersteunen in je ontwikkeling naar meesterschap. Na het slotwoord van de auteurs vind je in het boek vijf testen en een voorbeeld van een masterclass meesterschap.

Meesteradviseur is een vlot en boeiend geschreven boek boordevol kennis, ervaring en hulpmiddelen. Het is een welkome aanvulling op bestaande adviesliteratuur en maakt duidelijk waarom je met een expertrol niet meer zo ver komt in onze steeds complexer wordende wereld. Opdrachtgever verwachten dat je samen met hen diept in de klei gaat staan en meedraait en mee ontwikkelt.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Rob Bertels, Gerlof Schutte
Meesteradviseur

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden