Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Drive van Mark Tuitert - 'Leent zich om te beklijven'

Drive van Mark Tuitert biedt geen garantie op een lang en gelukkig leven. Het is wel een praktisch handboek om de verrassingen die het leven voor je in petto heeft het hoofd te bieden. Zodat je leven geen Griekse tragedie wordt.

Roy van den Anker | 19 juli 2021 | 2-3 minuten leestijd

Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert heeft op weg naar zijn gouden medaille in 2010 de nodige uitdagingen op zijn pad gehad. Uitdagingen die hem tot twee keer toe in de weg stonden om ondanks een intensieve fysieke voorbereiding te schitteren op de Olympische spelen. Reden voor Mark Tuitert om zich te verdiepen in het werk van de Griekse filosofen, en uiteindelijk elementen van de Stoïcijnse filsofie toe te gaan passen op zijn olympische ambities, en zijn leven buiten de topsport.

Inmiddels is Mark geen topsporter meer maar vader en ondernemer. De belangrijkste elementen uit de Stoïcijnse filosofie die hij toepast deelt hij in zijn boek Drive. In tien lessen verdeeld over 137 pagina's gaat hij in op de filosofie die hem zelf heeft gebracht bij een unieke balans tussen gedrevenheid richting doelen, en rust bij de tegenslagen die hiervoor in de weg staan.

De tien lessen gaan onder meer over het gebruik maken van je tegenslagen, minder oordelen en meer begrijpen, je niet richten op winnen, samenwerken, het accepteren van je lot, het hebben van een kompas, en natuurlijk in actie komen. Elk hoofdstuk verwijst naar een grondbeginsel van Griekse filosofen, een voorbeeld van een praktische toepassing, en sluit af met een oefening om de theorie gelijk toe te passen. Bijzonder is dat Mark Tuitert openlijk ervaringen deelt uit zijn eigen leven. Niet alleen over zijn sportcarrière en burn-out, maar ook over de vechtscheiding van zijn ouders, een haperende relatie met zijn vader en de suïcide van zijn moeder. Met deze voorbeelden laat hij zonder overdreven drama zien wat zijn persoonlijke toepassing van de theorie in de praktijk is geweest.

De principes of lessen zijn niet per sé nieuw. Het zijn wetmatigheden die begrijpelijk en herkenbaar zijn. In zijn Drive podcast waar Mark met gasten met een drive in gesprek gaat komen deze principes ook terug. De verwijzing naar de Griekse filosofen en het inbrengen van zijn eigen levenslessen maken ze acceptabel in plaats van populistisch, en de korte hoofdstukken maken het boek leesbaar. De oefeningen zijn toegankelijk en eenvoudig toepasbaar waardoor de inhoud van het boek zich leent om te beklijven.

Tot slot een bijzonder compliment voor illustrator Ruben Steeman die in Drive de stoïcijnse mindset een levendig en energiek gezicht geeft.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden