Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leadership Agility

Han van der Pool | 1 oktober 2018

strong>Verbeterde theorieën over effectief leiderschap zijn nog volop in ontwikkeling. De auteurs Ron Meyer en Ronald Meijers stellen in hun Leadership Agility dat succesvolle leiders ‘agile’ moeten zijn.

Bij ‘agile’ werken gaat het erom dat je de mensen centraal zet, veiligheid creëert om te leren en continu waarde levert. Dit is van belang voor organisaties, teams en individuele medewerkers. Ondernemerschap, slim en lenig organiseren en inspireren van medewerkers zijn in de veranderende markt van groot belang. Innovatieve en responsieve organisaties vragen om ‘leadership agility’ De auteurs hebben een uitvoerige studie gedaan naar het fenomeen ‘leiderschap’ en hun bevindingen getoetst in hun werk als docent, trainer en adviseur.

Leiders moeten beschikken over een breed repertoire van potentiële gedragingen en probleemoplossende benaderingen waar ze gebruik van kunnen maken. Goede leiders hebben gevoel voor timing, ze herkennen kansen, hebben de gave anderen enthousiast te maken en te zorgen dat die zich achter hun ideeën scharen. Leiderschap gaat over het beïnvloeden van anderen om in een bepaalde richting te gaan.

De visie van Ron Meyer en Ronald Meijers is gebaseerd op een leiderschapsrelatie die adaptief, flexibel en responsief is. Leiders moeten in staat zijn om flexibel te schakelen tussen leiderschapsstijlen, waar nodig nieuwe stijlen te kunnen aanleren en snel te kunnen inspelen op de specifieke behoeften van de mensen en de situatie die ze willen beïnvloeden. Het gaat vooral om een stijl die past bij de vereisten van de huidige tijd.

Het boek Leadership Agility brengt tien sets van tegenovergestelde leiderschapsstijlen in kaart. De lezer krijgt de mogelijkheid de sterke en zwakke punten van beide zijden te begrijpen en een eigen voorkeur te identificeren. De leiderschapsstijldimensies bestrijken het volledige scala aan leiderschapsrollen, van de leider als coach (interpersoonlijk leiderschap), tot de leider als organisator (organisatieleiderschap), als strateeg (strategisch leiderschap), als sense-maker (leiderschap en missie) en als rolmodel (leiderschap en zelf). De meeste leiders hebben echter een eigen voorkeurstijl die soms effectief is maar in andere situaties veranderingen en ontwikkeling van medewerkers belemmeren.

Het is de vraag of het mogelijk is voor leiders om alle stijlen goed onder de knie te kunnen krijgen. Veel leidinggevenden vinden het al lastig om de vier stijlen van Situationeel leidinggeven onder de knie te krijgen. Een punt van zorg blijft de betweterige leider die zich slimmer voelt dan z’n medewerkers en graag onder alle omstandigheden de baas wil blijven door op werkinhoud te sturen. Een hoge mate van ‘learning agility’ wordt gevraagd om een eigen lenige stijl te ontwikkelen. Het is een proces van leren, analyseren en verbeteren.

Het boek bevat een helder raamwerk om de effectiviteit van de stijl te beoordelen. Mogelijk is ‘agility’ voor sommige lezers inmiddels wel al een ‘jeukwoord’ geworden. Het boek is een prachtige studie en bevat veel handvatten voor leiderschapsontwikkeling.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden