Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Conflict & polarisatie - ‘Waardevol diep-democratisch zakboekje’

‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’ is een Duits gezegde dat aangeeft: ‘Pas als je iets zelf goed begrijpt, kun je het op een eenvoudige manier uitleggen aan anderen’. Dat meesterschap toont Frank Weijers in dit handzame ‘rode boekje’, in dito stijl en hetzelfde formaat als zijn eerdere blauwe boekje ‘Now we’re talking’.  

Angèle van de Ven | 6 mei 2022 | 2-3 minuten leestijd

In heldere taal neemt Frank Weijers de lezer van Conflict & Polarisatie stap voor stap mee in de uitdagende, (ont)spannende diepten van conflict en polarisatie. Van de eenvoudige principes van het ontstaan van een conflict tot concrete manieren om daar samen beter uit te komen.

Deep Democracy

Voor wie zich al eerder verdiepte in het gedachtengoed van Deep Democracy is het eerste deel van het boekje een vlotlezende samenvatting. Die vormt de opmaat naar de kern van het boek, waarin verschillende aspecten van conflict aan de orde komen: gewenst en ongewenst, uitgesproken en onuitgesproken, veelvoorkomende strategieën van vermijden en verharden in conflict en een scala aan interventies om op zo’n moment praktisch in te zetten op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor verbinding.

Nuance en perspectief

Op elke volgende pagina weet Frank Weijers weer een nuance of nieuw perspectief toe te voegen, waardoor het boekje flink wat voer biedt voor het uitdagen van je gedachten, doen en laten. Is een conflict onveilig of spannend? Hoe herken je een hot spot en een cool spot? Is polarisatie gewenst of ongewenst?

Wij-zij

Na handige bulletpoint-lijstjes van conflictprincipes en -fasen belanden we in het laatste deel van het boekje bij de overtreffende trap van conflict: polarisatie. Het wij-zij denken, waar we in onze hedendaagse maatschappij steeds sneller in terecht lijken te komen. Ook hier brengt Weijers de nodige nuance aan en verschillende invalshoeken om polarisatie met milde compassie tegemoet te kunnen blijven treden. Praktisch waar het kan: van een diagnostische vragenlijst tot do’s and don’ts bij polarisatie. Filosofisch waar het past, zoals deze prachtige wijsheid van Arnold Mindell: ‘The fire that burns in the social, psychological and spiritual dimensions of humanity can ruin the world. Or this fire can transform trouble into community. It’s up to us.’

Praktische handreiking

Al met al een waardevol diep-democratisch zakboekje voor iedereen die in korte tijd wijzer wil worden over conflict & polarisatie. Bij uitstek helpend voor diegene die op zoek is naar een praktische handreiking om (gepolariseerd) conflict te transformeren. Want harmonie is niet de afwezigheid van conflict, maar het goed omgaan daarmee. Als mens en als professional, zowel in je werk als thuis. Ik ga het zeker met regelmaat raadplegen!

Over Angèle van de Ven

Angèle van de Ven is senior trainer, (team)coach en procesfacilitator in de zorg. Zij begeleidt artsen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Als procesbegeleider is ze opgeleid in de methodiek van Deep Democracy, een krachtige methode om wijzere en gedragen besluitvorming in groepen te faciliteren. Gebaseerd op procesgeoriënteerde psychologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden