Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werken met waarde - ‘Een duidelijke uitleg’

Een liefhebber van kubisme wil graag een schilderij verwerven, bij wijze van investering. Hij of zij kan daarover verschillende eenvoudige rekensommetjes maken. Maar emotie speelt ook een rol. Hoe groot die is, is onduidelijk. Daarnaast is onzeker hoe de markt voor kubisme zich zal ontwikkelen, en zo zijn er meer factoren.

Frank van Kuijck | 24 november 2022 | 2-3 minuten leestijd

Wat de gek er voor geeft. Dat is vaak de dooddoener als er sprake is van een transactie waarbij verschillende onzekere parameters de waarde bepalen. Het waardebegrip is daarmee vaak subjectief. Waarde is weliswaar in zekere mate te objectiveren, maar een waardebepaling is nooit zuiver objectief.

Ook Jan Vis geeft in zijn boek Werken met waarde aan dat het waardebegrip een zekere mate van subjectiviteit kent. In een zestal hoofdstukken neemt hij ons mee in een betoog over de wijze waarop berekening van de waarde van een onderneming kan plaatsvinden.

Ingrediënten

Belangrijke ingrediënten bij een waardebepaling zijn:

- de vrije kasstromen: wat is de cash flow van een onderneming

- de disconteringsvoet: wat is het vereiste rendement

- de risico-opslag die gehanteerd wordt: hoe risicovol zijn de investeringen

- structuur financiering: verhouding tussen eigen en vreemd vermogen

- de te verwachten synergievoordelen van de transactie of toekomstige waardeontwikkelingen

Al deze ingrediënten bij elkaar leveren een zogenaamde ‘discounted cash flow’ op. Daarin is de contante waarde van de toekomstige kasstromen bepaald. En daarmee de waarde van de onderneming. Vis komt met verschillende varianten van waardebepalingen, en lardeert die met uitleg en tal van rekenvoorbeelden. Omdat waarde (en ook investeringen) niet statisch zijn, introduceert hij bovendien het begrip flexibiliteitswaarde. Flexibiliteitswaarde is te zien als: de mogelijkheden die een eigenaar of investeerder heeft om de waarde van de investering of het bedrijf bij te sturen. Aan te passen aan gewijzigde omstandigheden.

Casussen

Vis laat aan de hand van een aantal casussen zien op welke wijze een investeerder of ondernemer keuzes kan maken, afhankelijk van de inschatting van de uitkomsten. Om kort te gaan heb je de keuze om te stoppen, tussentijds te vervreemden, bij te sturen of aanvullend te investeren.

Werken met waarde is een boek met een duidelijke en eenvoudige uitleg over waarde en waarderingen, en hoe die tot stand kunnen komen. Het is ook een boek voor de ‘liefhebber’. Alhoewel het dusdanig toegankelijk is dat het ook voor een niet-expert redelijk te begrijpen is.

Bedenk altijd dat het niet alleen de mathematische kant is die waarde bepaalt. Juist het zien en inschatten van kansen bepaalt in hoge mate de uiteindelijke eindwaarde.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden