Het vorige boek van Menno de Galan De nieuwe eeuw van Ajax hield op bij het ontslag van Overmars, dat is nu feitelijk het startpunt. In Ajax in crisis beschrijft de auteur kort hoe de succesjaren verliepen en begint dan al snel met het startpunt van de crisis: het ontslag van Marc Overmars. Waarom dan dit boek? Na zijn vorige boek, dat veel meer tijd gekost had dan verwacht, wilde de auteur toch nog een aantal fouten herstellen, met name over zijn verwachtingen ten aanzien van het vervolg van de affaire Overmars. En hij vindt dat hij wat toe te voegen heeft aan wat reeds is geschreven, op basis van verhalen van een insider.
Boos
Het begint feitelijk met de uitzending van Boos, met grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Net als bij veel andere organisaties stuurt de directie (in dit geval Edwin van der Sar) een bericht uit om het belang van dit onderwerp te benadrukken en medewerkers op te roepen zich te melden als hen iets dergelijks is overkomen. Een medewerkster meldt zich met een klacht tegen Marc Overmars, technisch directeur. Van der Sar, in het boek wordt hij afgeschilderd als zijnde een niet sterke directeur, schakelt de voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) bij. Hij leunde toch al erg op de voorzitter van de RvC, die altijd voor hem beschikbaar was. Gezamenlijk besluiten ze tot een extern onderzoek, zonder overigens de rest van de directie en RvC in te lichten. De klacht wordt bevestigd, waarna Overmars wordt ontslagen. Overigens heeft hij binnen 6 weken weer een nieuwe job, tot groot ongenoegen van de Ajax-top. Saillant detail is dat het contract met Overmars net voor zijn ontslag feestelijk verlengd is, terwijl Van der Sar al wist van het onderzoek. De rest van de directie is hier geïrriteerd over, dit leidt tot vertrek van een aantal mensen.
Aanleiding voor het snelle handelen van Ajax, was mogelijk ook een aanstaande publicatie in NRC. Achteraf bleek dat NRC helemaal nog niet zover was, het Parool ging er uiteindelijk met de scoop vandoor.
Kwaad tot erger
Vanaf daar gaat het eigenlijk van kwaad tot erger, voetballers die het gebeuren bagatelliseren, Van der Sar die geen goed verhaal in de pers heeft enzovoorts enzovoorts. Ook het zoeken van de opvolger van Overmars eindigt in een klucht: Alex Kroes, toenmalig eigenaar van Go Ahead Eagles en ras-Ajacied, had de voorkeur van een bepaald aantal mensen. Maar, aldus het boek, Van der Sar had zelf ook wel oren naar deze positie. Uiteindelijk ging Kroes, nadat hij zijn schepen bij Go Ahead Eagles al verbrand had, teleurgesteld naar AZ. Saillant is wederom dat hij nu terugkomt als vervanger van…. Van der Sar.
Chief Sports Officer
Maurits Hendriks, hockeycoach en bekend van NOC*NSF, wordt aangenomen als Chief Sports Officer. Hendriks is een fan van data-analyse om sporters beter te maken. Hij mag zich ook intensief bemoeien met de selectie van een nieuwe technisch directeur. Dat wordt uiteindelijk een grote onbekende, Sven Mislintat, ook een fan van data-analyse. Hij koopt veel spelers, die tot op heden niet aan de verwachtingen voldoen. Nadat er gesjoemeld lijkt te zijn met transfers en Mislintat afspraken niet nakomt, wordt hij ontslagen. En daarmee eindigt het boek, en hopelijk ook de crisis bij Ajax. Enkele oudgedienden met een Ajax-hart komen terug om de boel te redden, ook Van Gaal wordt adviseur.
In het nawoord citeert de auteur de journalist Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad. In een column schrijft Mossou: ‘De leuter van Marc Overmars heeft de moderne geschiedenis van ons voetbal definitief herschreven.’ Als Overmars zich netjes gedragen had, was Ajax niet in deze crisis beland.
Ontluisterend
Ajax in crisis leest snel weg, binnen een paar uur heb je het uitgelezen. Het geeft een goed inkijkje in wat er gebeurd is, op basis van het verhaal van een insider. Bepaalde details blijven nog onuitgewerkt, maar dat geeft de auteur zelf ook aan. Ontluisterend is eigenlijk dat je als grote organisatie erg afhankelijk kan zijn van één persoon. Als daar omheen de governance niet op orde is (voorzitter RvC die eigenlijk medebestuurder is, veel informele invloed van bijvoorbeeld Danny Blind) en je geen sterke directie/directeur hebt, breng je jezelf in de problemen.
Over Jan Hoogstra
Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.