Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Geavanceerd ChatGPT - ‘Helpt echt een stap verder te gaan’

Wat betreft ChatGPT ben ik een Noob. Zo werd ik genoemd toen ik met iemand sprak over ChatGPT. Hij kende het fenomeen al goed, wist er veel over te vertellen, en raadde mij ‘Geavanceerd ChatGPT’ aan om mijn kennisachterstand in te halen.

Peter Bosma | 6 mei 2024 | 3-4 minuten leestijd

Bob van Duuren, de auteur van Hallo, ik ben ChatGPT, komt nu met een vervolg op het eerste succesvolle deel: Geavanceerd ChatGPT. Bij het lezen merkte ik al snel dat ik in de juiste conversatie terechtgekomen was, waarbij mijn enthousiasme alleen maar toenam.

Voorbij de basis

Geavanceerd ChatGPT gaat voorbij aan de basis en veronderstelt een algemene kennis van en handigheid met ChatGPT. Voor wie dit boekje ter hand neemt en basiskennis mist, zullen bijvoorbeeld de gebruikte afkortingen vragen oproepen. ‘Stel de vraag’ is vaak ook het advies van de auteur. Ik raakte snel ingewijd in het gebruik van ChatGPT.

Het boek is grofweg opgedeeld in hoofdstukken over drie onderwerpen: een uitleg en gebruik van ChatGPT, interviews met deskundigen, en een diepere uitleg van de bijna oneindige mogelijkheden die de plug-ins bieden. Het is eigenlijk bedoeld voor de meer ervaren gebruiker die nóg meer uit deze veelzijdige technologie wil halen.

Oefeningen en plug-ins

De standaardversie 3.5 kan onbeperkt gebruikt worden. Voor het toevoegen van plug-ins of hulpprogramma’s is een abonnement (maandelijks te stoppen) vereist. Dit wordt aanbevolen door de auteur en blijkt ook echt nodig om de veelheid aan oefeningen die in het boek staan vermeld te kunnen proberen.

Van Duuren behandelt onder andere de functionaliteit van de (betaalde) Plus-versie, waaronder de mogelijkheden van live internettoegang, de krachtige Code Interpreter, de spiksplinternieuwe custom instructions, en het toepassen van talloze plug-ins waarmee de mogelijkheden van ChatGPT enorm worden uitgebreid.

De talloze plug-ins, na het abonneren zogeheten GPT's, zijn te activeren, maar dit verloopt al niet meer zoals de auteur in het boek heeft beschreven. Hij constateert zelf dat de ontwikkelingen razendsnel gaan. Met een tool als deze gaan ontwikkelingen zo snel dat een boek up-to-date houden haast onmogelijk zal zijn.

Promptingtechnieken

Daarnaast heeft Van Duuren veel aandacht voor verfijnde promptingtechnieken: de antwoorden die ChatGPT geeft worden nauwkeuriger en completer naarmate je betere prompts gebruikt. Naast tips en technieken krijg je ook talloze voorbeelden van goede en geteste prompts, verdeeld over verschillende onderwerpen en toepassingen, die je in je dagelijkse werkzaamheden kunt toepassen. Behandeld worden verder complexe programma’s die kunnen helpen te programma zonder dat je code hoeft te kennen. Of het combineren van excel-bestanden met gegenereerde grafieken en nog veel meer. De mogelijkheden zijn te over.

Interviews

In het boek zijn een vijftal interviews met experts opgenomen op het gebied van onder andere AI, ethiek, privacy en auteursrecht. Deze bieden boeiende inzichten van mensen die er echt verstand van hebben. Dit maakt het boek, naast de flinke hoeveelheid gepresenteerde plug-ins, promptingtechnieken en programmacodes, zeer uitgebreid en compleet.

Ik ben een enthousiaste gebruiker geworden van ChatGPT en daar heeft dit boek zeker bij geholpen. Er zijn wel een paar voors en tegens te noemen. De betaalde versie 4.0 kost per maand 25 euro, wat vrij veel is, en het activeren van GPT's verloopt inmiddels anders dan beschreven. En niet alle oefeningen die in het boekje staan werkten bij mij.

Potentie

ChatGPT is echt een volgende stap in de evolutionaire ontwikkeling van het gebruik van de digitale wereld. Hoewel het ook zijn beperkingen heeft, zie je, als je er even induikt, de geweldige potentie die het heeft. Ook wanneer je verder nadenkt over algoritmen en die algoritmen kunnen ontwikkelen, doorzien we de diepte van wat nog gaat komen nog niet.

Het voorwoord van het boek is gemaakt door Chat GPT. De vraag kan gesteld worden of deze recensie ook zo ontstaan is. Het antwoord? Dit is een gesprek tussen Chat GPT en mij, waarbij ik zeker weet dat hij zich niet zal verspreken.

Met Geavanceerd ChatGPT kan iedereen met interesse starten met de ontdekkingen die je kan doen met Chat GPT, om vervolgens echt een stap verder te gaan en een geavanceerd gebruiker worden.

Over Peter Bosma

Peter Bosma is werkzaam als manager in een revalidatiecentrum. Hij is gefascineerd door en gespecialiseerd in de onderwerpen leiderschap en verandermanagement. Tevens is hij werkzaam als geregistreerd supervisor en coach. Hij haalde zijn MBA aan Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden