Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Algoritmisering 'Jim Stolze laat zien wat er gebeurt en waar het heengaat'

Het is nog niet zo makkelijk om je enthousiasme en verwondering goed op papier te zetten maar het is Jim Stolze wel goed gelukt, zo vindt Patrick Davidson. Hij las Algoritmisering, wen er maar aan.

Patrick Davidson | 17 januari 2019 | 4-5 minuten leestijd

Stolze maakt je in dit boekje snel en op een prettige manier bekend met begrippen als AI (kunstmatige intelligentie), algoritmen (‘een algoritme is niets ingewikkelds, het is gewoon een stap voor stap procedure om iets voor elkaar te krijgen’), machine learning (‘het scannen van patronen en daarin door middel van foutenminimalisatie een volgende stap voorspellen’) en deep learning (‘nieuwe intelligente systemen zijn geen kennissystemen maar lerende systemen, waarbij onvoorspelbaarheid vanaf het begin aanwezig is’).

Dat doet hij door steeds een korte uitleg van een begrip te combineren met aansprekende voorbeelden. Nog nooit Rubiks kubus kunnen oplossen? Leer zeven algoritmes uit je hoofd, zoals zoon Max (14) en je kunt het…

En hoe kan het toch dat Netflix precies weet wat jij wil zien? Stolze laat zien hoe data het nieuwe goud is voor organisaties. Wat er achter de schermen gebeurt met je data en hoe het tot nieuwe inzichten kan leiden. Je gaat als lezer meteen denken ‘hoe zit dat bij ons?’

Stolze laat dus zien wat er al gebeurt op gebieden als machine learning, deep learning, kunstmatige intelligentie en algoritmen én hij stipt aan waar het heen kan gaan. Welke kansen het biedt maar ook welke problemen en vraagstukken aandacht vergen. Zoals het bekende voorbeeld van de New Yorkse leerkrachten die hun werk kwijt raakten ten gevolge van een algoritme dat hun prestaties had beoordeeld. Niemand wist hoe het algoritme werkte, maar de reputatie van de leerkrachten, waaronder sommigen die uitstekend scoorden volgens directie en ouders, was aangetast…

Sturen op energie in gesprekken met klanten

Het boek zet je aan tot denken en je gaat jezelf vragen stellen. Allereerst een wake up call: ‘Wat gebeurt er met mijn data?’, ‘Hoe ga ik hier vanaf nu mee om?’

En vervolgens, zoekend naar kansen: ‘Wat kunnen wij hiermee?’ en ‘Hoe kan het mensen juist helpen om beter te presteren in hun werk? Stolze geeft een treffend voorbeeld van call center-medewerkers die op het scherm inzicht krijgen in het energieniveau van een gesprek en daarop suggesties krijgen om te handelen. Dat kan inderdaad leiden tot betere gesprekken maar het roept ook vragen op. Zoals gebruikelijk bij innovatie.

Nog even over die call center-gesprekken: vaak worden ze opgenomen voor trainingsdoeleinden. Dat zul je zelf vaak hebben meegemaakt. Wat blijkt: niet om de menselijke medewerker te trainen maar om het algoritme te trainen…. 

Tot slot: ik heb het boekje met plezier gelezen en las het in een keer uit. En na het lezen heb ik de spraakherkennings-app Moodies opnieuw gedownload. Daarmee kun je, geloof het of niet, emoties meten. De afgelopen weken heb ik tijdens diverse meetings de ‘mood’ gemeten. Nu eens kijken hoe de voorspellende waarde van die uitkomsten zal blijken... En of dat beter blijkt dan mijn ouderwetse onderbuikgevoel…

Mijn take aways op een rijtje:

· Net klaar met digitaliseren van bedrijfsprocessen? Dan kun je meteen door met de volgende innovatiegolf.

· Dit boek maakt je versneld wegwijs in een nieuwe wereld met begrippen als AI (kunstmatige intelligentie), algoritmen, deep learning en machine learning.

· Orde in de chaos: we hebben volgens Stolze algoritmen nodig om orde te scheppen in de chaos van onze wereld maar het is belangrijk dat de algoritmen geen black box worden.

· Tech kan helpen om beter te presteren. Ik pik er een voorbeeldje uit: emoties, een belangrijke energiebron voor mensen, kun je niet alleen voelen en bespreken maar ook meten. Technologie kan daarbij helpen. Zo kun je gesprekken tussen mensen verrijken dankzij inzichten die technologie biedt. Denk aan het voorbeeld van de call-centermedewerker die op het scherm inzicht krijgt in het energieniveau van een gesprek en suggesties om te handelen. Uiteraard roept dit allerlei vragen op.

· Wie traint wie? Gesprekken met een call center worden soms opgenomen voor trainingsdoeleinden. Echter niet om de menselijke medewerker maar het algoritme te trainen.…

· Verder lezen: mocht je nog meer willen weten dan raad ik je de volgende boeken aan:

AI Superpowers:China, Silicon Valley, and the New World Order van Kai-Fu Lee. Mijn boekbespreking vind je hier.

What To Do When Machines Do Everything - How to Get Ahead in a World of AI, Algorithms, Bots, and Big Data van Malcolm Frank, Paul Roehrig, Ben Pring.

Maar begin met dit boekje van Jim Stolze!

Patrick Davidson is gefascineerd door mensen en teams die zichzelf continu overtreffen. Patrick schrijft en spreekt over het activeren van teams en ontwikkelen van leiderschap. Hij adviseert er ook over als medeoprichter van betterday en EnergyFinder (gerichte trainingen gebaseerd op een teamscan die energie van mensen en teams in kaart brengt). Voor Managementboek Academy verzorgt hij regelmatig lezingen en workshops en is hij een gewaardeerd dagvoorzitter.

Dit najaar verschijnt (eindelijk!) zijn nieuwe boek, Wavemakers. Daarin ontleedt hij met partner Hans van der Loo leiderschap, gedrag en cultuur van de mensen en organisaties die onze toekomst vorm geven. Hun boekje over Elon Musk, Musk Mania, is een internationale bestseller die in meer dan 20 landen is verschenen. Volg Patrick op Twitter via @davidsonbetter.

Over Patrick Davidson

Patrick Davidson helpt teams en organisaties om de toekomst naar voren te halen. Hij schrijft, begeleidt en adviseert over teaming, innovatie en visie. Dat doet hij vanuit betterday, een vernieuwend adviesbureau. Gefascineerd door mensen en teams die zichzelf overtreffen, schreef hij samen met Hans van der Loo vier boeken. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden