Terwijl de board een integrale verantwoordelijkheid heeft om toe te zien op de besturing van een organisatie; dus inclusief de financiën, is financiële kennis niet altijd voldoende aanwezig. Daarom is het boekje Financiën voor commissarissen en toezichthouders een aanrader voor boards.
Een van de manieren om toe te zien op cijfers is aan de hand van periodieke rapportages met daarin financiële en kwalitatieve cijfers over de desbetreffende organisatie. Deze rapportages worden in het auditcomitté besproken en voorzien van commentaar op de agenda van het boardoverleg geplaatst. Voor wie nieuwsgierig is hoe het eraan toegaat in zo’n auditcomitté, of wellicht zelf ambitie heeft om daarin zitting te nemen, is dit boek van Wijdeveld en van der Weerdt-Norder een handig boekje. Ook voor hen die ronduit toegeven dat ze al die kengetallen niet snappen biedt dit handige boekje voldoende informatie.
Het is geschreven door twee ervaren toezichthouders, die het klappen van de zweep in boards én auditcomités goed kennen. De auteurs zijn wars van al te veel vakjargon en dat komt de leesbaarheid zeer ten goede! Want hoe mooi zou het zijn als een jaarrekening niet alleen gelezen maar ook begrepen worden door non financials.
En natuurlijk is er een veelheid aan cursussen en opleidingen beschikbaar voor ‘non financials’ en is elke collega bereid om je uit te leggen hoe het zit, maar een handig naslagwerkje was er nog niet.
In dit boek wordt in acht hoofdstukken helder uiteengezet wat de verschillende begrippen zoals kengetallen, risicomanagement en treasury inhouden. Daarnaast krijg je als board per paragraaf ook een aantal aandachtspunten mee.
Wat ik jammer vind bij de aandachtspunten is dat de board mijns inziens te veel in de doe-modus wordt gezet in plaats van in de rol van vragen, informeren en erop toezien dat het gebeurt. Het is niet de rol van een Board om zelf in de uitvoering te gaan zitten; haar rol is op gepaste afstand toezien op.
Dat gezegd hebbende is dit boek verplichte literatuur voor elke beginnende toezichthouder. Ik raad het NVTZ (waar ik zelf in de board zit) aan het op te nemen als verplichte literatuur in hun cursussen en opleidingen.
En met veel plezier geef ik Financiën voor commissarissen en toezichthouders aan mijn collega-board members die niet in mijn auditcomité zitten.
Over Christel Deckers
Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.